Loading

Sos na azijski način

 

Potrebno:

  • 1 crveni luk
  • 2-3 čehna bijelog luka
  • Komadić korjena đumbira
  • 2-3 mrkve
  • 1 tikvica
  • 2 paradajza
  • 1 keleraba
  • ½ šoljice kikirikija
  • ½ šoljice susama
  • Listići kari-drveta (može i kari u prahu)
  • So, maslinovo ulje

Postupak:

  • Sve povrće očistiti i izrezati na rezance (deblje ili tanje)
  • Na laganoj vatri i maslinovom ulju dinstati crveni i bijeli luk, izrendan đumbir, listiće karija i mrkvu
  • Kada lagano smekša, dodajte kelerabu, pa tikvicu i još malo dinstajte
  • Dodajte kikiriki i susam
  • Dodajte i izrezan paradajz i još dinstajte dok povrće ne bude kuhano, ali ne da smekša previše

Savjeti:

  • Ovo jelo ima azijske note, ali smo ga prilagodili našem podneblju
  • Ako nemate listiće kari-drveta, ne morate ga ni stavljati ili ga možete zamijeniti karijem u prahu
  • Povrće dinstajte na laganoj vatri, da bi pustilo svoje sokove i da bi škrob iz povrća polako zgusnuo sos
  • Možete dodati i soja-sos sa malo vode
  • Jelo možete praviti i u woku
  • Povrće možete birati po svojoj želji, samo vodite računa da različitom povrću treba različito vrijeme termičke obrade, pa ga tim redom dodajite
  • Možete ga servirati sa tjesteninom, sa mesom itd.
Dobre Kalorije
Right Menu Icon