Loading

Šta je bolje: chia ili sjemenke lana?

„Da li može neko da mi napravi poređenje lan – čia semenke? Imam utisak da su sličnih svojstava, a postoji razlika u cijeni“?

Ovo pitanje je prije petnaestak dana postavila jedna gospođa kao komentar na tekst o omega-3 masnim kiselinama. Dala sam kratak odgovor, ali pošto je pitanje vrlo interesantno smatram da zaslužuje opširnije objašnjenje koje će vam, vjerujem, biti od koristi, posebno ako razmišljate na sličan način.
I sama se često pitam zašto su nam te egzotične biljke neobičnih naziva postale toliko privlačne? Iskreno vjerujem da lekovitu moć imaju i one biljke koje rastu na području na kojem živimo. Čini mi se da smo pomalo zaboravili na ogromno bogatstvo biljaka koje rastu na našem podneblju. Kvalitetne su koliko i ove egzotične, ali eto, nijedna od njih nema etiketu superhrane.

Hajde da uporedimo ove dvije interesantne sjemenke – lan i čia (chia).

Navešću zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju čia semenkama i uporediti sa lanom.

 

1. Sadrže omega-3 masne kiseline

Tačno. Ali ove masne kiseline se nalaze i u lanenom sjemenu,  čak u nešto većoj količini. Mala prednost čia semenki u odnosu na lan je što se ne moraju mljeti da bi organizam iskoristio ove masne kiseline. Mljevenje ne bi trebalo da predstavlja veći problem, a ako baš ne možete da meljete, kupite samljeven.
Sadržaj  MASTI na 100 g semena:

Čia sjeme
Ukupne  masti 31 g  mononezasićene 2,1 g      polinezasićene 23,3
omega-3   17, 5 g
omega-6   5,7 g

Lan
Ukupne masti 42 g  mononezasićene 7,5 g        polinezasićene 28,7 g
omega-3   22,8 g
omega-6   5,9 g

 

2. Poboljšavaju probavu

Tačno. Ali isto to rade i lanene sjemenke. Oba sjemena imaju veliku količinu dijetetskih vlakana te otuda i ovo svojstvo. Istina, čia sjeme ima nešto veću količinu vlakana, ali to ne umanjuje vrijednost lana. Dugogodišnja tradicija upotrebe lana u ovu svrhu potvrđuje njegovo dejstvo. Mnogi su se riješili opstipacije na jednostavan način baš zahvaljujući lanenom semenu.

VLAKNA 100g
Čia seme 38 g
Lan 27g

 

3. Regulišu nivo šećera

Tačno, baš kao i laneno sjeme i opet zahvaljujući vlaknima koja usporavaju apsorpciju i stabilizuju nivo šećera. Sadrže više vlakana, ali dosta ih sadrži i lan.

 

4.  Dobre su za zdravlje kostiju i zuba, jer sadrže velike količine kalcijuma i magnezijuma.  

KALCIJUM i MAGNEZIJUM na 100 g
Čia seme
Kalcijum 631 mg  magnezijum 335 mg
Lan
Kalcijum 255 mg   Magnezijum 392 mg

Stavka u kojoj prednjači čija sjeme je količina kalcijuma. Lan sadrži nešto više magnezijuma.

 

5. Čia semenke sadrže proteine

Tačno, ali manje nego lan.

PROTEINI 100 g

Čia seme 16 g
Lan 18 g

 

6.  Stvaraju osećaj sitosti

Lan takođe, opet zbog vlakana, a rekoh da ih sadrži sasvim dovoljno.

 

7.  Ne sadrže gluten

Ne sadrži ni lan, kao ni ostale sjemenke jer gluten sadrže samo određene vrste žitarica.

 

8. Ne sadrže holesterol

Naravno, jer ga ne sadrži nijedna namirnica billjnog porekla.

 

9. Mogu zameniti jaje u receptima

Baš kao i lan. Kašičica čia sjemena pomiješana sa tri kašike vode mijenja jedno jaje.  U slučaju lana koristi se jedna kašika sjemena i tri kašike vode. I jedno i drugo sjeme treba ostaviti u vodi dok ne pusti sluz.

 

10. Daju trenutno energiju. Moguće.

I šta da vam kažem na kraju,  ako volite egzotiku i možete to sebi da priuštite –  o.k, koristite čia sjeme. U suprotnom ne brinite, imate sasvim odgovarajuću zamjenu po povoljnoj cijeni.

Izvor: Zdrava hrana

Dobre Kalorije
Right Menu Icon