Loading

Šta je glikemijski indeks?

Što je to uopće glikemijski indeks i kakav uticaj ima na nas? Glikemijski indeks je mjera kojom se uspoređuje razina glukoze u krvi nakon unošenja određene hrane u odnosu na referentnu, koja može biti čista glukoza ili bijeli hljeb.

Hrana koja se ispituje može imati niski, umjereni ili visoki glikemijski indeks. U pravilu ovaj indeks koristi dijabetičarima kako bi kontrolisali razinu glukoze u krvi. Međutim, on može koristiti i svima ostalima.

Istraživanje koje su proveli Youn i suradnici te objavili u znanstvenom časopisu Nutrition Research pozabavilo se upravo dobrobitima glikemijskog indeksa za zdravu populaciju. Ispitano je ukupno 933 muškaraca i žena upitnikom učestalosti konzumiranja namirnica, te je glikemijski indeks ispitan putem tablice koja je razvijena iz objavljene baze podataka. Žene koje su konzumirale hranu višeg glikemijskog indeksa su imale veće šanse postati pretile, dok kod muškaraca to nije bio slučaj. Autori navode kako razlog ovoj razlici može ležati u tome što muškarci i žene ne podliježu istim mehanizmima prevencije pretilosti.

U svakom slučaju, proučite literaturu o glikemijskom indeksu ili se posavjetujte sa stručnjakom kako biste ga pravovaljano mogli primjeniti.

Literatura:
Youn, S., Woo, H.D., Cho, Y.A., Chabg, N., Kim, J. (2012) Association between dietary carbohydrate, glycemic index, glycemic load, and the prevalence of obesity in Korean men and women, Nutrition Research 32, 153-159.

Izvor: Definicija hrane

Dobre Kalorije