Loading

Šta je problem sa dijetalnom i wellness hranom

Kako se sve više ljudi okreće nekom od popularnih trendova u svijetu zdrave ishrane, tako ih i proizvođači hrane prate u stopu, nudeći svoje varijante hrane u skladu sa trendom.

Tehnologija proizvodnje dijetalne i wellness hrane ih pravi da mogu duže stajati na polici i pored konzervansa i aditiva uvijek je ta hrana u deficitu određenih, ako ne i većine, nutrijenata.

 

Problem

Prvenstveno wellness keksići i pločice su, u stvari, različite forme ugljikohidrata, koji osim malo vlakana nemaju nikakve nutritivne vrijednosti. Dakle, u osnovi jedete ugljikohidrat sa dodatkom glukoznog sirupa (za super okus), misleći da je u njemu nešto wellness.

S druge strane dijetalno obično znači smanjen udio masti ili šećera, ali da bi se nešto smanjilo nešto se mora i povećati. Ako nema šećera, dodaju se umjetni zaslađivači i glukozni sirup, ako nema masti, dodaju se šećeri i vlakna.

To ste možda već i znali, ali ima jedna interesantna stvar, a to je taj nedostatak nutrijenata u navedenoj hrani.

Prehrambena industrija je uspjela da zavara mozak i da mislite da ste jeli fino, ali…

Ne može zavarati tijelo koje u nedostatku nutrijenata veoma brzo shvati da niste unijeli ono što mu treba i eto gladi ponovo dok si rekao wellness keks, sada možda i još jače (ona neodoljiva želja).

 

Rješenje

Užinajte normalnu neprerađenu hranu, voće, povrće, sjemenke, koštunjavo voće i slično…

Vaš trener,
Džemo

Izvor: Bootcamp

Dobre Kalorije