Loading

Šta spremiti za doručak (II dio)

Doručak često zna zadavati dosta briga onima koji žele da bude izblansiran, a da ga mogu brzo pripremiti, pa možda i ponijeti na posao.

Zato smo odlučili pripremiti nekoliko primjera izbalansiranog doručka, kako bismo vam olakšali pripremanje najbitnijeg obroka u danu. U prošlom dijelu ste imali pet odličnih prijedloga, a sada donosimo novih pet.

 

Mladi sir

Mladi sir je odličan izvor proteina i kalcija. Zato je idealna baza za doručak. Možete ga kombinovati sa sjemenkama i orasima kako biste dodali zdrave masnoće. Pri tome će ukus biti fenomenalan ako prvo popržite sjemenke bundeve na suhoj tavi. To će osloboditi ukus i postaće hrskave, što će se idealno slagati sa kremastoćom sira. Jedite ga sa integralnim hljebom, a obavezno dodajte i svježe povrće. Možete dodati paradajz, krastavac, rotkvice, špinat, zelenu salatu ili bilo šta po vašoj želji. U sir možete dodati peršun, bosiljak ili nešto drugo po vašoj želji.

Mladi sir možete namazati na krišku integralnog hljeba, posuti cimetom i zapeći u rerni. Kada izvadite iz rerne i ohladite na sobnu temperaturu, možete posuti sa malo meda i dodati svježeg voća. Tako ćete imati brzi desert od sira, koji možete ponijeti sa sobom.

 

sir

 

Kolač za doručak

Možda ideja djeluje ludo, ali je vrlo dobra. Ovaj kolač sadrži sve što vam je potrebno za jedan izbalansiran doručak.

 

kolač

 

Sendvič

Dobar sendvič je odličan izbor za doručak. To podrazumijeva da koristite kvalitetne satojke i nećete pogriještiti. Nemojte koristiti salame, paštete, hrenovke, majoneze, bijeli hljeb. Hljeb neka bude integralni, namaz neka bude npr.ajvar, domaća pašteta, humus i sl. Stavite dosta svježe salate, a mesni dio neka bude pravo meso, šnicla piletine, puretine, teletine. Potrebno je vrlo malo. Umjesto mesa možete koristiti dobar sir ili kuhana jaja, a u krajnjem slučaju i tunjevinu iz konzerve.

 

sendvič

 

Kikiriki puter

Puteri napravljeni od sjemenki ili orašastih plodova su odličan namaz. Super su izvor dobrih masnoća, složenih ugljikohidrata, vitamina i minerala. Međutim, uzmite kvalitetan puter, bez dodataka i soli. Možete ga i sami napraviti.

 

kikiriki puter

 

Pašteta

Zapitaćete se je li moguće da je i pašteta na spisku. Moguće je ako je sami napravite i pri tome stavite kvalitetne sirovine u nju. U tom slučaju imate odličan namaz. Može se praviti od piletine, puretine, jetrice ili ribe. Mi vam donosimo osnovni recept, a vi možete modifikovati po vlastitoj želji, pogotovo se možete poigrati sa začinima.

 

pašteta

Izvor: Dobre kalorije

Dobre Kalorije