Loading

Šta uraditi ako imate puno jagoda?

Jagode su predivno voće. Rijetko ćete naći nekoga da ih ne voli. A često ih se nađe i previše da biste ih mogli pojesti za jedan dan.

Šta možete uraditi s njima da biste ih mogli koristiti sve do iduće godine, do nove sezone?

Jagode možete zalediti, ali pri tome pripazite da ne dobijete jednu veliku kuglu jagoda, koju nećete moći maksimalno iskoristiti. Ako zaledite jagode u kesama za zamrzivač često se znaju slijepiti, odnosno zalediti jedna za drugu. Ako izvadite tako zaleđene jagode da koristite, imaćete problem ako budete željeli koristiti samo jedan dio, a ne sve jer ih nećete moći lijepo odvojiti.

 

jagode

 

Zbog toga napravite nekoliko praktičnih trikova:

  • Zaledite male doze, koje možete koristiti kao sastojak za smoothie. Smoothieju onda dodajte ostale sastojke i izblendajte. Jagode će u tom slučaju poslužiti i kao led i dobićete divan ljetni napitak.
  • Ubacite po nekoliko jagoda i listove mente u silikonske kalupe za mafine i zalijte vodom. Zaledite i onda povadite iz kalupa i spremite komade leda u kesu za zamrzivač. Ove ledene jagode možete koristiti za ljetne napitke. Npr. napravite limunadu i nju stavite po nekoliko ovih komada. Kako se led topi, dobićete limunadu sa nekoliko jagoda, koje će izgledati dekorativno, a onaj kome upadnu u čašu će se obradovati.

 

jagode

 

  • Zaledite izrezane ili cijele jagode tako što ćete na tepsiju razvući prozirnu foliju, ali tako da zategnete foliju po rubovima tepsije, a malo je opustite na sredini. Na to stavite jagode tako da ne budu pretrpane i da budu u jednom sloju. Zaledite ih. Onda ih spakujte u velike kese za zamrzivač. U tom slučaju neće biti slijepljene i moći ćete odvojiti količinu koju želite kada ih budete htjeli koristiti. Ovako zaleđene jagode možete koristiti za smoothije, za napitke umjesto leda, za kolače, sosove, pudinge i sl.
  • Na isti način možete zalediti maline, kupine, borovnice, pa i bananu, kajsije, listove mente itd.

 

jagode

 

 

Izvor: Dobre Kalorije 

 

Dobre Kalorije