Loading

Šumske jagode – zaboravljeni rubini

Šumske jagode su samo jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagoda u svijetu. Svaka od tih jagoda ima svoje ljekovite moći, ali narodna medicina u ljekovite svrhe najradije preporučuje šumske jagode.

Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranljivih i ljekovitih materija. Zbog svog prelijepog izgleda, mirisa i ukusa šumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.

Jagoda kao lijek preporučuje se za liječenje zatvora i tegoba koje se nazivaju “lijena crijeva”, zatim za liječenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze. Šumske jagode uspješno otklanjaju simptome proljetnog umora, pročišćavaju organizam, njeguju kožu lica i tijela, a mogu ih upotrebljavati i dijabetičari. Jedina mana ovog voća jeste ta da kod osetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju.
Šumske jagode moguće je brati od maja do avgusta. Ovo voće bogato je C vitaminom u toj mjeri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, željezo, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan itd. Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprječava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranljive i ljekovite materije, šumske jagode treba prati samo na kratko, nikako pod jakim mlazom vode i to neposredno prije jela.

Za proljetno čišćenje organizma kao i protiv kamenca (pijeska) u bubrezima i žučnoj kesi, poželjno je svakog dana u periodu od 30-45 dana pojesti po 1 kilogram šumskih jagoda. Još je bolje ukoliko se propasiraju i pomiješaju sa jogurtom ili sokom od limuna. Preko zime dobro će doći i sok od jagode.

Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Za njegu lica priprema se maska od šumskih jagoda tako što se desetak plodova ove jagode propasira i pomiješa sa malo mlijeka. Drži se na licu 2-3 sata ili još bolje tokom cijele noći, a ujutru ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvežava lice, a koži daje lijep ten.

Šumske jagode pospješuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

Izvor: Priroda

Dobre Kalorije