Loading

Supa od krastavaca (poljski recept)

Poljska manjina u Gradu Sarajevu je za kuharicu jela nacionalnih manjin ponudila sljedeća jela: supa od krastavaca, Bigos, Pierogi, gulaš od gljiva, Mazurek kolač i palačinke sa sirom.

Kao najzdravije od ponuđenih naš tim je odabrao SUPU OD KRASTAVACA.

Ova supa je tradicionalna i veoma omiljena u Poljskoj (u Poljskoj se inače gotovo uvijek uz svaki ručak služi  juha i to, za naše pojmove, neobičnih kombinacija – juha od cikle, od gljiva – samo određene vrste, borovnica , krompira na određeni način, a naravno i juhe od mesa).

Potrebno je:

  • 2-3 kisela krastavca (srednje veličine)
  • 2-3 krompira (manja)
  • 1 glavica luka crvenog
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 supena kašika brašna
  • 1 list lovora
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • malo maslaca,malo peršina (list), kopra i bijelog luka
  • sol i papar po potrebi

Priprema:

  • popržiti sitno iskosan luk na maslacu da postakli, dodati na male kockice (ili izriban na sitno rende) krompir, podliti vodom.
  • Kuhati dok krompir potpuno ne smekša.
  • Dodati na kockice izrezan krastavac i začine.
  • U kiselo vrhnje dodati brašno, dobro izmješati i zakuhati u juhu uz lagano miješanje.
  • Dodati preostale začine, osim kopra koji se dodaje prije samog služenja.

Portal dobrekalorije.ba učestvuje u projektu Grada Sarajeva ”Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu” na način da inspiriše na pripremu zdravih jela i jednom takvom za svaku manjinu dodjeljuje priznanje. Sam projekat za cilj ima da se udruženjima, koja okupljaju nacionalne manjine u Gradu Sarajevu, omogući predstavljanje njihovog rada, projekata, kulture, tradicije, kuhinje, rukotvorina, umjetnosti i drugih aspekata njihovog identiteta, a sve to kroz Dane nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu koji će se organizovati tri puta u 2015. godini.

Više o nacionalnim manjinama saznaj na https://www.facebook.com/nacionalnemanjineusarajevu.

Dobre Kalorije
Right Menu Icon