
- Stats: 1989 1
- Posted: 28. Marta 2015.
- Category: Usluge i projekti
Supa od krastavaca (poljski recept)
Poljska manjina u Gradu Sarajevu je za kuharicu jela nacionalnih manjin ponudila sljedeća jela: supa od krastavaca, Bigos, Pierogi, gulaš od gljiva, Mazurek kolač i palačinke sa sirom.
Kao najzdravije od ponuđenih naš tim je odabrao SUPU OD KRASTAVACA.
Ova supa je tradicionalna i veoma omiljena u Poljskoj (u Poljskoj se inače gotovo uvijek uz svaki ručak služi juha i to, za naše pojmove, neobičnih kombinacija – juha od cikle, od gljiva – samo određene vrste, borovnica , krompira na određeni način, a naravno i juhe od mesa).
Potrebno je:
- 2-3 kisela krastavca (srednje veličine)
- 2-3 krompira (manja)
- 1 glavica luka crvenog
- 1 čehno bijelog luka
- 1 supena kašika brašna
- 1 list lovora
- 1 čaša kiselog vrhnja
- malo maslaca,malo peršina (list), kopra i bijelog luka
- sol i papar po potrebi
Priprema:
- popržiti sitno iskosan luk na maslacu da postakli, dodati na male kockice (ili izriban na sitno rende) krompir, podliti vodom.
- Kuhati dok krompir potpuno ne smekša.
- Dodati na kockice izrezan krastavac i začine.
- U kiselo vrhnje dodati brašno, dobro izmješati i zakuhati u juhu uz lagano miješanje.
- Dodati preostale začine, osim kopra koji se dodaje prije samog služenja.
Portal dobrekalorije.ba učestvuje u projektu Grada Sarajeva ”Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu” na način da inspiriše na pripremu zdravih jela i jednom takvom za svaku manjinu dodjeljuje priznanje. Sam projekat za cilj ima da se udruženjima, koja okupljaju nacionalne manjine u Gradu Sarajevu, omogući predstavljanje njihovog rada, projekata, kulture, tradicije, kuhinje, rukotvorina, umjetnosti i drugih aspekata njihovog identiteta, a sve to kroz Dane nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu koji će se organizovati tri puta u 2015. godini.
Više o nacionalnim manjinama saznaj na https://www.facebook.com/nacionalnemanjineusarajevu.