
Supa sa povrćem i gljivama
Ova supica je idealna za hladne zimske dane.
Potrebno:
- 2 supene kašike maslaca
- 1 šolja oguljene i sitno (na kockice) narezane mrkve
- 1 šolja sitno isjeckanog luka
- 1 šolja isjeckane prase
- 1/2 šolje narezanog lista celera
- 1 čajna kašika lišća svježe majčine dušice
- 900 grama narezanih šampinjona
- 6 šolja pilećeg temeljca
- so i biber po ukusu
- 1/2 šolje nasjeckanog mladog zelenog luka (za serviranje)
Priprema:
- Rastopiti maslac u dubljoj posudi na srednje jakoj vatri.
- Dodati luk, prasu, mrkvu i celer. Miješati dok povrće ne omekša, ali ne treba da porumeni, otprilike nekih desetak minuta.
- Ubaciti majčinu dušicu i gljive, promiješati i kuhati dok gljive ne omekšaju, oko 5 minuta.
- Omekšalo povrće i gljive zaliti pilećim temeljcem, posoliti i pobiberiti.
- Poklopiti i na laganoj vatri kuhati jos oko 30 minuta.
- Nakon što se supa naspe u tanjir/zdjelu u kojoj se služi, odozgo se pospe sitno isjeckanim mladim zelenim lukom ili peršunom.
Savjeti:
- Umjesto majčine dušice mogu se staviti neki drugi začini, fino bi išao origano, ali ne treba pretjerivati
- Umjesto bijelih mogu se koristiti smeđi šampinjoni ili neke druge gljive. Ako se koriste suhe gljive, prethodno ih treba potopiti u toploj vodi da odstoji nekih 30 minuta i tako omekšale sitno nasjeckati.
- Ova supa se može izblendati ako više volite glatku teksturu supe.
- Ukoliko ne koristite prasu, možete povećati količinu nekog drugog povrća po želji. Predlaže se i upotreba skuhane divlje smeđe riže (koja se skuha prema upustvu). Ovako skuhana riža se dodaje u supu zadnjih 10 minuta prije nego se u potpunosti skuha.
- Recept je za otprilike 6-8 porcija/tanjira supe.
Piše: Dženana Hanjalić-Zimić