Loading

Supa sa povrćem i gljivama

Ova supica je idealna za hladne zimske dane.

Potrebno:

  • 2 supene kašike maslaca
  • 1 šolja oguljene i sitno (na kockice) narezane mrkve
  • 1 šolja sitno isjeckanog luka
  • 1 šolja isjeckane prase
  • 1/2 šolje narezanog lista celera
  • 1 čajna kašika lišća svježe majčine dušice
  • 900 grama narezanih šampinjona
  • 6 šolja pilećeg temeljca
  • so i biber po ukusu
  • 1/2 šolje nasjeckanog mladog zelenog luka (za serviranje)

Priprema:

  • Rastopiti maslac u dubljoj posudi na srednje jakoj vatri.
  • Dodati luk, prasu, mrkvu i celer. Miješati dok povrće ne omekša, ali ne treba da porumeni, otprilike nekih desetak minuta.
  • Ubaciti majčinu dušicu i gljive, promiješati i kuhati dok gljive ne omekšaju, oko 5 minuta.
  • Omekšalo povrće i gljive zaliti pilećim temeljcem, posoliti i pobiberiti.
  • Poklopiti i na laganoj vatri kuhati jos oko 30 minuta.
  • Nakon što se supa naspe u tanjir/zdjelu u kojoj se služi, odozgo se pospe sitno isjeckanim mladim zelenim lukom ili peršunom.

Savjeti:

  • Umjesto majčine dušice mogu se staviti neki drugi začini, fino bi išao origano, ali ne treba pretjerivati
  • Umjesto bijelih mogu se koristiti smeđi šampinjoni ili neke druge gljive. Ako se koriste suhe gljive, prethodno ih treba potopiti u toploj vodi da odstoji nekih 30 minuta i tako omekšale sitno nasjeckati.
  • Ova supa se može izblendati ako više volite glatku teksturu supe.
  • Ukoliko ne koristite prasu, možete povećati količinu nekog drugog povrća po želji. Predlaže se i upotreba skuhane divlje smeđe riže (koja se skuha prema upustvu).  Ovako skuhana riža se dodaje u supu zadnjih 10 minuta prije nego se u potpunosti skuha.
  • Recept je za otprilike 6-8 porcija/tanjira supe.

10912622_10152513114522102_1140569181_n

Piše: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije