Loading

Susam kao lijek

Omiljena namirnica orjentalnih i sjevernoafričkih naroda, susam (Sesamum indicum), odavno se udomaćila i na našim prostorima i koristi se na mnogo načina.

Kod mnogih tradicionalnih jela, kolača, slatkiša, namaza, hljeba i peciva, susam predstavlja jedan od najvažnijih sastojaka. A za njegovo ljekovito dejstvo protiv ćelavosti, peruti, zubobolje, zujanja u ušima, išijasa, poremećaja u dojenju, znali su još stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Hindusi i Kinezi.

TAHIN (pasta od susama) prava je mala tvornica zdravlja. Sadrži kalcij, proteine, vitamine A, D, E i B, te je dobar izvor esencijalnih masnih kiselina. Povoljno utiče na imuni i nervni sistem, plućne bolesti, gastritis, anemiju, glavobolju, čisti krvne sudove i smanjuje nivo holesterola. Preporučuje se rekonvalescentima, djeci, starijim osobama, dijabetičarima i sportistima.

Zbog značajnog prisustva minerala (natrij, kalij, magnezij, fosfor i željezo), vitamina B1, B6, D i nijacina, te aminokiselina, tahin se preporučuje svima sa pojačanim živtonim ritmom, pri liječenju bronhitisa i problema sa varenjem. Podržava i jača rad štitne žlijezde, smanjivanje nivoa šećera u krvi, kod liječenja anemije i za hemeroide.

U zemljama u kojima se gaji, susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Na bazi ove biljke pripremaju se napici za potenciju. Da bi se dobio napitak treba pomješati sjeme susama i maka u istim količinama i u tu mješavinu dodati manju količinu sjemena koprive, luka i mrkve, kao i kašiku šećera.

helva3

Ljekovite tinkture

Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je namirnica izbora. Dovoljno je jednu supenu kašikicu ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru pojesti na prazan stomak. Postupak ponavljati u kontinuitetu.

Za liječenje hemoroida treba samljeti kašiku susamovog sjemena i u to dodati dvije kašike vode. Sve zajedno miješati dok ne nastane pasta i dodati žličicu maslaca. Sve dobro umutiti a zatim namazati na krišku i pojesti.

Protiv opekotina – dvije kašike susamovog sjemena potopljene u čaši vode, staviti da ključa nekoliko minuta. Zatim sadržaj procijediti i ostaviti da se ohladi. Vatom umočenom u hladan čaj i smjesu treba prelaziti preko upaljenih mjesta i opekotina više puta dnevno.

Karakteristike i prednosti susama

Susam je izuzetno bogat željezom, pa je dovoljno unijeti 50 grama ovog sjemena da bi se zadovoljila dnevna potreba čovjeka za ovim mineralom. Osim željeza, u velikim količinama prisutan je i kalcij, mangan, bakar, magnezij i selen. Od vitamina posebno mjesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans, koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti. Istovremeno, izvrstan je izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina. Sezamin je još jedan sastojak, važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolinom i lignanom utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a povećava nivo vitamina E. Proteini i masne omega 6 kiseline su, također, važni sastojci za očuvanje zdravlja.

Dobre Kalorije