Loading

Sve o pravilnom zamrzavanju voća i povrća

Uskoro će sezona dospijevanja voća i povrća. U sezoni kada dospijeva, voće i povrće je najzdravije jesti svježe. U tom stanju sadrži najviše nutrijenata, a i najukusnije je tako da mu nije porebna veća termička obrada da bi bilo primamljivo za konzumiranje.

Međutim, često poželimo to voće jesti i onda kada mu nije sezona ili urod bude veći nego što ga možemo potrošiti, tako da pokušavamo ostaviti ono što ne možemo potrošiti do sljedeće sezone.

Ukoliko ostavljamo voće i povrće, najpravilniji način da to učinimo je zamrzavanje. Ovim postupkom se zadržava najviše hranjivih materija, ukoliko se provede pravilno.

Najpravilniji postupak je da se voće i povrće zamrzne naglo, što je obično moguće samo u industrijskom postupku. Međutim, i kada se provodi u kućnim uslovima, moguće je postići približno isti efekat. Pripremljeno povrće i voće potrebno je staviti u duboko zamrzavanje. Pojedini zamrzivači imaju opciju brzo zamrzavanje koju treba koristiti kada se u zamrzivač stavlja nova namirnica.

Temperatura u zamrzivaču mora uvijek biti niža od -18 stepeni celzijusa. Zamrzivač ne treba otvarati ako baš nije potrebno. Ukoliko nestane struje, ne treba ga otvarati i tako namirnice mogu ostati 24 sata. Ukoliko duže vremena nema struje, namirnice će vjerovatno propasti. Nakon odmrzavanja, namirnice se ne smiju ponovo zamrzavati.

Kada kupujete zamrznuto voće i povrće provjerite je li svaki dio namirnice u vrećici zaleđen. Ako nije, nemojte ga uzeti. Potrudite se da uzmete one vreće koje su na dnu, jer površinske vrećice stoje u dodiru sa površinskim zrakom, tako da je moguće da nisu sve vrijeme pravilno zamrznute. Ako je pakovanje i najmanje oštećeno, nemojte ga uzimati.

Postupak zamrzavanja kod kuće:

1. Voće i povrće koje želimo zamrznuti treba pažjivo probrati, koristiti samo zdrave dijelove, bez ikakvih oštećenja, koristiti samo najsvježije jer se stajanjem gubi dio hranjiviih materija.

2. Ukoliko je organsko, voće i povrće ne treba guliti, a u suprotnom je bolje oguliti koru. Koru možete oguliti i sa organskog voća u zavisnosti za šta ćete ga koristiti.

3. Nakon pranja i guljenja, izrezati na željenje komade.

4. Pakovati u vrećice za zamrzavanje ili u plastične posude predviđene za zamrzavanje. Neka u pakovanju ostane što je manje moguće zraka, tj. da se vrećice priljube uz pakovane komade što je bolje moguće. Bolje je da se prave mala pakovanja u porcijama, koja se mogu potrošiti za jednu upotrebu.

5. Ukoliko postoji, uključiti opciju brzo zamrzavanje, a ukoliko ne postoji onda staviti namirnice u što dublji led dok se potpuno ne zamrznu. U zamrzivaču držati odvojeno voće i povrće, meso i ostale namirnice.

6. Šumsko voće nakon pripreme rasporediti na tepsiju u jednom sloju i staviti da se zaledi. Tako ćete moći da ga istresete u vrećicu i kada ga budete htjeli koristiti biće svaka bobica odvojena. U suprotnom će se sve slijepiti i imaćete problem.

7. I ostalo voće je bolje rasporediti na isti način i tako zalediti, a nakon toga upakovati i ostaviti u ledu. Voće se može posuti šećerom prije zaleđivanja iako mi to ne preporučujemo.

8. Začinske biljke se trebaju oprati, ocijediti i lagano posušiti. Izrezati na željene komadiće i upakovati u vrećice.

9. Povrće se obično blanšira prije zamrzavanja, da bi se zaustavio rad enzima koji uzrokuju kvarenje.  Potrebno je blanširati sljedeće povrće: mahune, grašak, grah, mrkva, karfiol, brokule, prokule, kukuruz, bamiju, špinat, tikvice, paprike, cveklu, blitvu, gljive, kelj,  kupus, patlidžan itd.

10. Mogu se zamrzavati i kompoti, kuhana hrana, sokovi, supe, sok od limuna, narandže i paradajza, kaše od začinskog bilja, začinske mješavine. Ne treba zamrzavati: listaste salate (zelena salata, radič), kuhani krompir, pa ni svježi, svjež paradajz.

 

Piše: Dr. Safija Softić-Namas

 

Dobre Kalorije