Loading

Tamna strana prehrambenih boja

Sljedeći put obratite pažnju na čitavu duginu paletu umjetnih boja na rođendanskoj zabavi. Dok te boje čine slatkiše privlačnima djeci, one ujedno zauzimaju mjesto prirodnim nutrijentima u hrani. Npr. voćni sok koji sadrži boje uglavnom je lišen bilo kakvog voća, čineći ga umjetno obojenom vodom. Te umjetne boje su povezane sa poremećajima hiperaktivnosti i pojavom karcinomskih ćelija.

Umjetne boje su ozbiljan problem u industriji lažne hrane!

Dok su imena tih boja gotovo bez ikakvog značenja za većinu nas (npr. žuta 5 – tartarazin, koja se dobiva iz katrana ili plava 2 – indigotin), njihovo djelovanje nije nimalo bezazleno.

Ovi toksini se obično nalaze u namirnicama niskog nivoa nutrijenata, kao što su koncentrirani voćni sokovi, začini, slatkiši  i neki sirevi, da navedemo samo neke. Globe and Mail u jednom članku piše da mnoge popularne grickalice kao što su Smarties, Froot Loops, smoki, Doritos, Reeses ‘ Pieces jednostavno navode popis boja bez navođenja da li su prirodnog ili umjetnog porijekla.

 

Karcinogeni pod drugim imenom

Plava boja broj 1 i 2 su povezane sa nastankom raka, a crvena broj 3 izaziva tumore štitinjače kod štakora. Zelena boja broj 3 je povezana sa rakom mokraćnog mjehura, a žuta boja broj 6 je povezana sa nastankom tumora bubrega i nadbubrežne žlijezde. Dok se te boje često koriste u većini obrađene i pakovane hrane, ono što najviše zabrinjava je da su one uobičajene u ishrani djece .

Većina bombona, kolača, mafina, peciva, voćnih koktela, žele deserta  i bezalkoholnih pića sadrže ove štetne tvari, koje služe samo zato da hrana izgleda “lijepo” i privuče djecu čija tijela su posebno osjetljiva na njih u godinama kada su u razvoju.

 

Veza između poremećaja ponašanja i umjetnih prehrambenih boja

Umjetne prehrambene boje su osumnjičene kao okidači za probleme u ponašanju kod djece još od 1970-ih, a rastući popis novih istraživanja pokazuje da sintetske boje uzrokuju hiperaktivnost kod osjetljive i neosjetljive djece.

Mnogi roditelji mogu potvrditi da u roku od nekoliko minuta nakon što su njihova djeca konzumirala umjetno obojenu hranu (rođendani, razne zabave), njihovo ponašanje postaje nestabilno i nepredvidivo. Ovo ponašanje je u velikoj mjeri uzrokovano hemikalijama koje se koriste kao boje .

Godine 2007. je provedena studija  od strane Agencije za britanske standarde za hranu koja je povezivala mješavinu boja za hranu sa povećanjem nivoa hiperaktivnosti, poremećajima pažnje kod hiperaktivne djece i nižim kvocijentom inteligencije kod prosječne djece .

Dok su ljudi koji su posvećeni prirodnom zdravlju i ishrani uglavnom svjesni opasnosti od tih bojila, i studija objavljena 2007. godine u The Lancet, renomiranom  medicinskom časopisu posvećuje pažnju ovom zdravstvenom problemu.  Odjel za zdravstvo savezne vlade u Kanadi  je izjavio da je Kanada počela da traži specifično označavanje boja u hrani, ali to nije dovelo do izbacivanja toksina iz hrane.

To je samo pomoglo onima koji čitaju sastav proizvoda i onima koji znaju šta treba izbjegavati sa sastava. Koliko znate osmogodišnjaka koji čitaju sastav proizvoda? Nema ni odraslih mnogo više.

Prehrambena industrija bi morala biti mnogo odgovornija za sastojke koje koristi i morale bi se dati jake destimulacije za korištenje štetnih aditiva i umjetnih boja u ishrani, posebno jer su mnogi već poznati karcinogeni.

 

Pravljenje sigurnijih boja kod kuće

S obzirom da su prehrambene boje našle pravi put u sve više i više namirnica, morate postati pravi detektiv  ako želite osigurati da ste ih izbegli u potpunosti! Znajući za mnoge nuspojave korištenja sintetičkih prehrambenih boja, ima smisla da ih izbjegavate i odaberete sigurnije, prirodne alternative umjesto toga.
Pomoću sljedećih namirnica za postizanje određene boje osiguraćete prekrasan krajnji rezultat!

  • Zelena: sok od špinata, peršunov sok, tečnost od kuhanih brokula, zeleni čaj u prahu ili Matcha prah
  • Narandžasta: bundeva ili sok od mrkve, paprika u prahu
  • Roza: maline, cvekla, nar ili sok od brusnice
  • Plava: borovnice
  • Ljubičasta: crveni kupus, grožđe, ljubičasta mrkva, ljubičasti slatki krumpir
  • Žuta: žuta mrkva, sok od naranče, prah kurkume, cvijet šafrana
  • Smeđa: espreso, kakao prah ili cimet
  • Crna: crni kakao prah ili aktivni ugalj u prahu.

Koristeći prirodne boje hrana će proizvesti više od jedne nijanse boje nego komercijalno proizvedena boje, tako da će biti potrebno da eksperimentišete ako ste u potrazi za vrlo specifičnim krajnjim rezultatom. Međutim, okus će biti bolji, nećete iskusiti alergijske reakcije ili neku drugu nuspojavu i vaše tijelo će vam biti zahvalno!

 

prehrambene boje

 

Izvor: Food matters

Dobre Kalorije
Right Menu Icon