
- Stats: 3612 0
- Posted: 21. Marta 2015.
- Category: Slano, Usluge i projekti, vijesti
Taratur (makedonski recept)
Makedonska manjina je za kuharicu nacionalnih manjina Grada Sarajevo ponudila sljedeća jela: đomleze, gravče-tavče, makedonski pindžur, pastrmajlija, taratur i topeno-sirenje. Kao najzdravije od ovih jela naš tim je odabrao TARATUR.
Sastojci:
- 2 sviježa krastavca
- 500 g čvrstog jogurta ili pavlake s 12% masnoće
- 2-3 čehna bijelog luka
- peršun, so, papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- U drvenu zdjelu (avan) tucite bijeli luk sa drvenim tučnikom, da dobijete konzistentnu smjesu.
- U nju ulijte malo maslinovog ulja i posolite.
- Krastavce ogulite, isjecite na sitne kockice, dodajte u posudu, preko toga stavite čvrsti jogurt/pavlaku. Promiješajte.
- Odozgo stavite nasjeckani peršun ili po želji malo aleve paprike ili sjeckanih oraha.
Portal dobrekalorije.ba učestvuje u prjektu Grada Sarajeva ”Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu” na način da inspiriše na pripremu zdravih jela i jednom takvom za svaku manjinu dodjeljuje priznanje. Sam projekat za cilj ima da se udruženjima, koja okupljaju nacionalne manjine u Gradu Sarajevu, omogući predstavljanje njihovog rada, projekata, kulture, tradicije, kuhinje, rukotvorina, umjetnosti i drugih aspekata njihovog identiteta, a sve to kroz Dane nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu koji će se organizovati tri puta u 2015. godini.
Više o nacionalnim manjinama saznaj na našoj Facebook stranici.