Loading

Taratur (makedonski recept)

Makedonska manjina je za kuharicu nacionalnih manjina Grada Sarajevo ponudila sljedeća jela: đomleze, gravče-tavče, makedonski pindžur, pastrmajlija, taratur i topeno-sirenje. Kao najzdravije od ovih jela naš tim je odabrao TARATUR.

 

Sastojci:

  • 2 sviježa krastavca
  •  500 g čvrstog jogurta ili pavlake s 12% masnoće
  •  2-3 čehna bijelog luka
  •  peršun, so, papar
  • maslinovo ulje

 

Priprema:

  • U drvenu zdjelu (avan) tucite bijeli luk sa drvenim tučnikom, da dobijete konzistentnu smjesu.
  • U nju ulijte malo maslinovog ulja i posolite.
  • Krastavce ogulite, isjecite na sitne kockice, dodajte u posudu, preko toga stavite čvrsti jogurt/pavlaku. Promiješajte.
  • Odozgo stavite nasjeckani peršun ili po želji malo aleve paprike ili sjeckanih oraha.

 

Portal dobrekalorije.ba učestvuje u prjektu Grada Sarajeva ”Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu” na način da inspiriše na pripremu zdravih jela i jednom takvom za svaku manjinu dodjeljuje priznanje. Sam projekat za cilj ima da se udruženjima, koja okupljaju nacionalne manjine u Gradu Sarajevu, omogući predstavljanje njihovog rada, projekata, kulture, tradicije, kuhinje, rukotvorina, umjetnosti i drugih aspekata njihovog identiteta, a sve to kroz Dane nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu koji će se organizovati tri puta u 2015. godini.

Više o nacionalnim manjinama saznaj na našoj Facebook stranici.

Dobre Kalorije
Right Menu Icon