Loading

“That Sugar Film” – eksperiment na čovjeku

Australijski glumac i producent, Damon Gameau, je čovjek koji se podvrgnuo samoeksperimentiranju. Snimio je film pod nazivom “That Sugar Film”, koji će se početi prikazivati u australijskim kinima početkom 2015. godine.

On se 60 dana podvrgnuo “zdravoj” dijeti sa malim udjelom masnoća, koristeći samo “zdrave” proizvode. Rezultati su više nego šokantni. Za tri sedmice, prethodno zdrav Damon se sve vrijeme osjećao vrlo loše, letargično i razdražljivo i na najmanju sitnicu. Posjeta doktoru je također bila zabrinjavajuća – njegov organizam je počeo razvijati bolest masne jetre.

Damon je u svom eksperimentisanju došao do vrlo bitnih zaključaka. Jedan od njih je činjenica da se jako puno šećera nalazi u hrani koja se vodi kao “zdrava hrana”. To su šećeri koji su skriveni u namirnicama u kojima ih uglavnom ne očekujemo. To su prerađene žitarice, musli, jogurti sa malo masnoće, voćni sokovi, sportska pića itd. To su namirnice koje bi svako ponudio svojoj djeci misleći da čini dobru stvar na njihovo zdravlje. U tim namirnicama se skrivalo 40 čajnih kašika šećera dnevno, a to je malo više nego što prosječan tinejdžer konzumira.

Ti skriveni šećeri su imali nevjerovatno loš uticaj na njegovo fizičko i psihičko dravlje. Doktori su ga opisali kao mentalno nestabilnog, a bio je i na dobrom putu ka gojaznosti. Koliko god bi jeo, ipak je osjećao glad.

Kao budući otac, posvetio je ovaj film roditeljima koji djeci nude “zdrave” namirnice misleći da im time čine dobro, ali su ipak u krivu jer su prevareni nedosljednošću pri reklamiranju i pakiranju hrane.

Također, otkrio je da šećer nije potrebno potpuno izbaciti iz ishrane, nego je potrebno steći veću svjesnost o sadržaju šećera u namirnicama koje nam se serviraju kao zdrave.

Nakon izvršenog eksperimenta vratio se zaista zdravoj, pravoj ishrani. Sa svojom suprugom je napisao brošuru sa trodnoevnim jelovnikom koju možete pogledati i preuzeti na: thatsugarfilm_ebook. Brošura sadrži kompletne recepte i fotografije za četiri dnevna obroka. Možete očekivati još dobrih stvari od:  http://thatsugarfilm.com/, a na našoj stranici možete pogledati trailer filma. 

Izvor: http://complete-health-and-happiness.com/

Dobre Kalorije