Loading

Tjestenina koju ćete sami praviti

 

Nova zbirka recepata neupitnoga kuma talijanske kuhinje Antonia Carluccia, u izdanju Profil knjige, podjednako je zanimljiva i početnicima i naprednim obožavateljima jedne od najpopularnijih namirnica na svijetu, tjestenine.

Čak sedam desetljeća najveći ambasador talijanske kuhinje voli, mijesi, kuha i jede tjesteninu pa u novoj kuharici prenosi recepte, savjete i tajne koje je strastveno skupljao 50 godina, sve kako bi čitateljima pomogao da na mnoge različite načine stvore najpopularnije i najukusnije jelo na svijetu.

U novoj knjizi Carluccio čitatelje uvodi u različite vrste tjestenine i objašnjava kako odgovarajući umak povezati s pravom vrstom tjestenine, uz detaljne upute za čitatelje koji će sami pripremati svježu tjesteninu. Tu su i inačice klasika te čudesnih regionalnih specijaliteta.

Da neko ne bi pomislio kako je riječ samo o već poznatim jelima, tu su juha od jaja s leptirićima, rezanci s limunom uz pileće okruglice, naborani ravioli na ubrusu ili slavljenička južnjačka zapečena tjestenina kad se želite posebno iskazati. Nisu zaboravljeni ni sladokusci pa su na popisu slastica palačinke punjene sirom ricottom s umakom od čokolade ili malo drukčije okruglice sa suhim šljivama. A sve može napraviti i kuhar-početnik. Donosimo vam izbor nekoliko sjajnih recepata. Buon appetito!

1 Pasta Fresca all’Uovo { svježa tjestenina s jajima }

Profil knjiga

Za 450 g tjestenine
300 g talijanskoga brašna tipa „00“
3 srednje velika jaja
prstohvat soli

Prosijte brašno na radnu površinu i oblikujte brdašce s rupom u sredini. U tu rupu razbijte jaja i dodajte sol. Umiješajte jaja s brašnom koristeći se vilicom i rukama te postupno povlačite brašno prema jajima sve dok ne dobijete grubu pastu. Dodajte malo više brašna ako je mješavina previše meka ili ljepljiva, odnosno malo vode ako je mješavina presuha. Nožem ili lopaticom pokupite sve komade tijesta.

Lagano pobrašnite radnu površinu i počnite mijesiti tijesto dlanom, kao što biste mijesili kruh. Mijesite tijesto 10-15 minuta, sve dok ne postane glatko i elastično. Ako vam se tijesto zalijepilo na prste, očistite ih s malo brašna. Umotajte tijesto u aluminijsku ili prozirnu foliju i ostavite ga pola sata.

Kad ste ga spremni razvaljati, ponovno lagano pobrašnite radnu površinu i valjak. Nježno počnite valjkom raditi od sredine tijesta, valjajući od sebe da biste debljinu odmaknuli od središta. Rotirajte valjak u okretima od četvrt kruga. Dok valjate, rastežite tijesto pomoću valjka i svako toliko okrećite list razvaljanoga tijesta da bi bio iste debljine. Neka sve bude dobro pobrašnjeno da biste izbjegli lijepljenje.

Debljina tijesta ovisi o obliku tijesta koji želite dobiti: može biti od 0,5 do 3 mm. Općenito vrijedi pravilo: što je veći oblik, to je deblja razvaljana tjestenina. Lazanje su obično prilično debele, a opet mandilli di seta („svilene maramice“) mogu biti veliki kao i listovi lazanja, ali moraju biti veoma tanki. Tijesto za punjenu tjesteninu mora biti jednako tanko jer ima mnogo preklapanja i lijepljenja, a nitko ne želi debele komade tjestenine: što je nadjev delikatniji, to je tjestenina tanja. Morat ćete vježbati, upotrijebiti zdrav razum i slijediti recepte! Tjestenina može biti zahtjevna, ali ohrabrit ćemo vas: ni svi Talijani ne znaju koliko ste vi dosad naučili!

Pripremate li punjenu tjesteninu, samo naprijed – napunite tjesteninu kao u odabranom receptu, dok je još podatna. To je bolje nego da je ostavite neko vrijeme jer bi nadjev mogao procuriti iz tjestenine ili je probušiti. Pospite kalupe brašnom od durum pšenice da biste spriječili lijepljenje.

Pripremate li ravnu tjesteninu ili oblike, izrežite ih i ostavite na čistom ubrusu da bi se sušili otprilike sat i pol prije kuhanja ili pohrane. Dugu tjesteninu prvo složite u gnijezda jer je tako tjesteninom jednostavnije rukovati kad je počnete kuhati.

Izvor: http://www.vecernji.hr/

Dobre Kalorije