Loading

Transmasti bi mogle biti zabranjene u Britaniji

LONDON, (epssa-reuters) – Opasne transmasti trebale bi biti zabranjene u svim prerađevinama, kažu naučnici.

Ukoliko restorani i proizvođači hrane ne bi koristili transmasti, to bi u narednih pet godina samo u Engleskoj moglo spasiti 7.200 života, izračunali su tamošnji istraživači.

Stručnjaci sa univerziteta Oksford, Liverpul i Lankaster kažu da je opća zabrana “tehnički izvodljiva”, ali da zahtijeva “odlučnu akciju”.

Vještačke transmasti prave se od biljnih ulja koja su djelimično hidrogenizirana kako bi bila čvrsta. Koriste se u proizvodnji margarina, čipsa, slatkiša, keksa i ulja za prženje, kako bi tim proizvodima popravili ukus, teksturu i rok trajanja.

Međutim, stručnjaci odavno upozoravaju da ove masti povećavaju rizik od srčanih bolesti i smrti.

Prema podacima istraživanja koje je sprovedeno po nalogu britanske vlade između 2008. i 2012. ukidanjem transmasti u restoranima može se smanjiti 1.800 života između 2015. i 2020. zahvaljujući smanjenju broja slučajeva srčanog udara i šloga.

Zabranom upotrebe istih u restoranima brze hrane spasilo bi se još barem 2.600 života u Britaniji, dok bi jasnijim deklaracijama na pakovanjima prehrambenih proizvoda moglo se spasiti između 2.200 i 3.500 ljudi. Najbolje rezultate bi, očekivano, donijela opća zabrana, piše britanski Daily Mail.

Dobre Kalorije