Loading

Tratinčica – jestiva i ljekovita

Ovaj maleni ljupki cvijet raste posvuda i baš mu ovih dana počinje sezona. Međutim, koliko god bio malen – njegova je ljekovitost veličanstvena. Tratinčica je od davnina zastupljena u narodnoj medicini za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti.

 

Ljekovitost soka tratinčice

Tratinčica je idealna za proljetne kure čišćenja organizma od toksina. U tu je svrhu najbolje piti njen svježi sok ili je jesti. Sok treba uvijek svježe pripremiti. Pijte dnevno jednu do tri pune kašike soka s pola količine vode.

Pomiješan s medom, sok je kućni lijek kod oboljenja dišnih organa.

Besprijekoran je lijek za upaljene rane, problematičnu kožu, opekotine, edeme i varikozne vene.

U terapijske svrhe stavlja se na oboljela mjesta.

Za zdrave bronhe i želudac

Čaj od tratinčice koristi se u liječenju bronhitisa i bolova u prsima, kod upaljenih crijeva i želuca, kao i kod bolesti jetre i bubrega. Pomaže i kod neuredne menstruacije, ublažava bol i grčeve, reumu, giht i artritis. Kod unutrašnjih krvarenja kombinuje se s orahovim lišćem.

I naučnici potvrđuju da je tratinčica vrijedan prirodni lijek, te je preporučuju u obliku čaja ili svježeg soka kao pomoć kod HIV-a i karcinoma dojki. Mast od tratinčice dobar je lijek za rane i upaljene zglobove.

Uljepšava i čisti kožu

Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin. Zbog tih aktivnih sastojaka, tratinčica ima široku primjenu u kozmetici. Tratinčica je sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, ponajviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija.

Ova biljka obuzdava stvaranje melanina i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije. Obnavlja ćelije kože, prosvjetljuje melanin u epidermi i dubinski hidratizira kožu.

U specijaliziranim trgovinama možete kupiti ekstrakt i eterično ulje tratinčice, a u većini drogerija kozmetiku na bazi tratinčice.

 

Tratinčica kao hrana

Listovi tratinčice su bogati vitaminima C i A . Jedu se u obliku salate, dodaju se varivima, juhama i jelima od povrća. Posebno su ukusni izmiješani sa svježim sirom. Njemci salatu od listova tratinčice smatraju jednako ukusnom kao onu od matovilca.

 

(Probajte ovu salatu od samoniklog bilja s tratinčicama.)

 

Tvrdi i zeleni pupoljci mogu se marinirati u sirćetu, te koristiti umjesto kapara. Glavice cvjetova također su jestive te se najčešće koriste za ukrašavanje deserata, a mogu se i kandirati.

 

Ukiseljeni pupoljci tratinčice

Zagrijte na vatri sirće i so. Stavite pupoljke u široku steriliziranu teglu i prelijte ih toplom mješavinom sirćeta i soli. Pokrijte, ostavite da stoji sedmicu dana. Svaki dan promiješajte.

Ponovno premjestite u čistu teglu, prelijte mješavinom octa, dobro začepite i pustite da dozrijeva još dvije sedmice u frižideru. Tada je hrana spremna za jelo.

Izvor: alternativazavas.com

Dobre Kalorije