Loading

Tri recepta iz bliskoistočne kuhinje

Na trećoj radionici pripreme zdravih jela u h.u. Trag dobra pripremali smo 3 bliskoistočna jela: arapske hljepčiće, salatu tabouleh i humus.

Arapski hljepčići

(količina za 12 lepina)

Potrebno:

  • 1 supena kašika kvasca
  • 1 supena kašika šećera ili meda
  • 2 i po šolje tople vode
  • 2 i po šolje bijelog brašna
  • 2 šolje crnog brašna
  • 2 čajne kašike soli

 

DSCF5488

 

Priprema:

  • Voda treba da je topla za potkuhivanje tijesta.
  • Pomiješajte sve suhe sastojke i potkuhajte toplom vodom.
  • Odmah namladite tijesto na pobrašnjenoj podlozi i razdvojite na 12 komada, koje ćete ponovo namladiti u loptice.
  • Ostavite ih na pobrašnjenoj podlozi oko sat vremena da nadođu.
  • Razvijte ih na tanke lepine, debljine kao deblja jufka.
  • Zagrijte rernu na najjaču temperaturu i stavite pleh u rernu da se i on zagrije.
  • Stavite lepine na pleh i odmah u rernu, tako da se tepsija ne hladi. Vrlo je bitno da temperatura bude što veća. Pecite ih svega 2-3 minute i ponovite postupak dok ne ispečete sve hljepčiće. Kada ih stavite u rernu napuhaće se. Ako se to ne desi, nije problem.

DSCF5490

Salata tabouleh

(količina za 12 osoba)

Potrebno:

  • 5 paradajza
  • 5 krastavaca
  • 2 glavice ljubičastog luka
  • 1 veća šolja sitne pšenice (bulgura)
  • 200 g peršuna
  • Maslinovo ulje, limun i so za dresing

DSCF5498

 

Priprema:

  • Bulgur potopite u vrelu vodu, tako da vode bude otprilike 1 cm iznad površine bulgura. Bulgur će upiti vodu i postati mekši. Onda je spreman da ga pomiješate sa salatom.
  • Sitno isjeckajte krastavac, paradajz, luk i peršun. Dodajte tome bulgur. Dodajte oko 5 kašika maslinovog ulja, 1 limun i soli po želji.
  • Mi smo dodali bobice nara u salatu, da je obogatimo vitaminom C i crvenom bojom.
  • Promiješajte dobro i služite.

 

DSCF5501

Humus

Recept možete naći na:

http://dobrekalorije.ba/humus-namaz-od-slanutka/

 

DSCF5492

 

Na radionici smo se počastili sendvičima od ta tri sastojka. Unutrašnjost lepine smo namazali humusom i napunili salatom. Ako niste ljubitelj vegetarijanske varijante, dodajte šniclu pilećeg ili nekog drugog mesa.

Originalno, ovakvi sendviči se prave sa falafelom, ali smo ga mi izbjegli, jer se prži u ulju.

 

DSCF5502

 

 

Pripremila: Dr Safija Softić-Namas

 

 

Dobre Kalorije
Right Menu Icon