Loading

Tribina: „Kvalitetna ishrana za kvalitetan život“

Kako pravilnom ishranom u mladosti prevenirati poremećaje i oboljenja u starosti? Kako i da li ishrana može pomoći osobama u starijoj životnoj dobi u borbi protiv raznih oboljenja? Koje namirnice posebno treba potencirati, a koje obavezno izbaciti iz upotrebe u zrelijoj životnoj dobi (pa i ranije)? Odgovore na ova i brojna druga pitanja saznajte na tribini “Kvalitetna ishrana za kvalitetan život”.

Hrana je lijek, ali jednako može izazvati i brojne bolesti. Značaj hrane za život i zdravlje ogleda se u višestrukim ulogama i funkcijama koje ona osigurava za organizam. Navike u ishrani i uopšte način ishrane se mijenjao s razvojem civilizacije. Danas se sve više susrećemo s epidemijskim karakterom pojedinih oboljenja (npr., gojaznost, kardiovaskularne bolesti) u čijoj osnovi je najčešće nepravilna ishrana.

Starija ili treća životna dob razdoblje je određenih bioloških promjena organizma. Osnove za zdravo, aktivno starenje, uz očuvanje funkcionalne sposobnosti i unapređivanje zdravlja u dubokoj starosti, postavljaju se u ranijoj životnoj dobi kroz vlastite odluke i pozitivno zdravstveno ponašanje, a veliki dio toga čini pravilna i uravnotežena prehrana.

Planiranjem pravilne, dobro izbalansirane ishrane, na vrlo jednostavan način možemo sačuvati i unaprijediti vlastito zdravlje, a istovremeno i prevenirati bolesti. Više o svemu ovome saznajte na tribini „Kvalitetna ishrana za kvalitetan život“.

Mjesto održavanja tribine: multimedijalna sala CEI “Nahla”

Vrijeme održavanja tribine: srijeda, 22. april 2015. u 18h

Predavačica: Amela Ivković O'Reilly, dipl. nutricionistica, članica Udruženja nutricionista Irske, Udruženja nutricionista Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

 

Dobro došli!

Izvor: http://www.nahla.ba/

 

Dobre Kalorije