Loading

Uzgajanje začinskog bilja iz sjemena

 

Sve začinske biljke dijelimo na jednogodišnje (bosiljak, anis, chia, kopar), dvogodišnje (peršun, kim) i višegodišnje (vlasac, metvica, miloduh, matičnjak, ruzmarin).

Sjetva može biti u proljeće ili jesen. Većina trajnica ili višegodišnjih biljaka se sije u julu, a prije toga se sjeme stratifikuje tj. čuva u vlažnom pijesku, u zip plastičnoj vrećici u frižideru određeno vrijeme, a najčešće 4-5 sedmica (ovo vrijedi za ružmarin, lavandu). Neke od začinskih biljaka mogu se sijati i u jesen i u proljeće. Sve se mogu sijati u zatvorenom (plastenik, staklenik ili bilo koje mjesto zaštićeno od niskih temperatura), a nakon toga presaditi u baštu ili saksiju.

Potrebno je sjeme posijati u plitku gajbicu, prekriti s malo zemlje i zaliti, a do nicanja izbjegavati pretjerano zalijevanje. Kada se počnu pojavljivati prvi pravi listovi može se početi pikirati.

Pikiranje je prenošenje malih biljaka u veće zasebne posudice, saksije ili tzv. plastic tray gdje će dodatno ojačati, razviti korjenov sistem i biti za otprilike 3 sedmice spremne za presađivanje na stalno mjesto, balkon, kuhinjski prozor ili vrt.

 

Protokol za sjetvu začinskih biljaka koje najčešće uzgajamo

BOSILJAK

Sjeme sijati u zatvorenom ili na otvorenom kad prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva, temperatura za klijanje je 21-25 stepeni, klija za 4-10 dana, oskudno zalijevati dok ne nikne. U prodaji možete naći sjeme bosiljka u trakama na određenom rastojanju, trake su razgradive u zemljištu.

 

TIMIJAN

Sjeme pomiješati s malo pijeska i rasijati po površini zemlje (najlakše je napuniti plitku gajbicu supstratom, nekim kvalitetnim, koji smanjuje opasnost od pojave bolesti rasada, odnosno polijeganja), sjeme nikako ne pokrivati, samo rukom lagano pritisnuti, jer treba svjetlost za klijanje, zemlju održavati vlažnom. Za 2-3 sedmice na temperaturi od 18-21 stepeni će se pojaviti biljčice, koje možemo presaditi nakon oko 4 sedmice na stalno mjesto.

PERŠUN

Postoji lišćar (obično i kovrdžavo lišće) i korijenaš. Sjeme je potrebno namočiti u vodi 24-48 sati, tako da se stavi u gazu i namoči. zatim sjeme posijati direktno u zemlju u jesen ili proljeće i pokriti sa malo sitne zemlje.

Neke začinske biljke je mnogo lakše ‘podići’ iz reznice nego iz sjemena, zato što je sjeme slabe klijavosti ili treba posebne uslove za klijanje (npr. lavanda, ružmarin), ali nemojte da vas to razočara. Kada jednom uzgojite vlasac, timijan, mentu, žalfiju iz sjemena imat ćete ih godinama i uživati u njima.
Postoje i začinske i jestive biljke koje samoniklo rastu u prirodi, koje možemo sakupljati, koristiti u svježem stanju, sušiti ili zamrznuti. Takve su: stolisnik, divlja metvica, majčina dušica, srijemuš, pepeljuga, jestivi štavalj, štir, maslačak, konjogriz idr.
Upozorenje: za ubiranje samoniklih biljaka potrebno je dobro poznavanje istih, pošto se neke od njih mogu zamijeniti za slične biljke koje su otrovne i mogu biti smrtonosne (npr. srijemuš se često mijenja za mrazovac).
Piše: dipl.ing. Šehiza Duraković-Salkić
Dobre Kalorije