Loading

Ne bacajte lišće cvekle (i kako ga uzgojiti)

Listovi cvekle su jednako zdravi kao i sam podzemni dio ove biljke. Spadaju u tamne listaste biljke i mogu se korisiti isto kao i ostali sličan zeleniš; špinat, kelj, kupus, zelena salata i td.

Dobar su izvor fosfora, cinka, kalcija, željeza, kalija, magnezija, bakra, mangana, vitamina K, A, B6 i C, te antioksidanasa i vlakana.

Možete ih koristiti kao salatu, u svježem stanju ili ih dinstati kao špinat, na maslinovom ulju. U svakom slučaju nemojte bacati ovo dragocjeno lišće.

Možete ga sami uzgojiti u kući

Kada koristite korijen cvekle, odrežite mu gornji dio iz kojeg raste lišće. Stavite ga u zdjelicu i redovno dodajite vode. Tako će listići narasti i možete ih iskoristiti kao dodatak salati, a ako uzgojite više takvih listova možete napraviti pravu salatu od cveklinih listova.

Na isti način možete uzgojiti i listove celera, peršuna, repe, mrkve i ostalih korjenastih biljaka.

 

DSCF6326

Izvor: dobrekalorije.ba

Dobre Kalorije
Right Menu Icon