Loading

Veliki broj osnovaca sa poremećajem tjelesne mase

Foto: Vijesti.ba

Pedeset posto osnovaca u Kantonu Sarajevo ima poremećen indeks tjelesne mase.

To su pokazali prvi rezultati mjerenja u okviru projekta  “Borba protiv pretilosti djece u osnovnim školama KS”, koje realizuje Udruženje sport i zdravlje Sarajevo u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.
 
Stručni tim, predvođen profesorom na Fakultetu tjelesnog odgoja i sporta i članom ovog udruženja, Erolom Kovačevićem, uz pomoć savremenog instrumetarija vrši analizu tjelesne strukture učenika petih razreda.
 
“U ovoj fazi testiramo jednu generaciju dječaka i djevojčica. Uz pomoć instrumentarija pod nazivom “In body” utvrđujemo strukturu tijela djece, a dobivene egzaktne podatke uporedit ćemo s rezultatima studije o pretilosti djece koja je urađena u školama početkom ove godine. Preciznije, dobijamo konkretne pokazatelje o količini potkožnog masnog tkiva i mišićne mase kod djece te utvrđujemo trendove njihovog rasta i razvoja.”, objasnio je Kovačević.
 
Naglasio je da u testiranju učestvuju samo učenici čiji su roditelji dali svoju saglasnost za to.
 
Također, cilj je i da se kroz četverogodišnji ciklus praćenja ove generacije učenika obuhvaćene projektom, utvrdi i to da li mjere koje se poduzimaju u borbi protiv pretilosti kroz obrazovni sistem daju rezultate.
 
Mjerenja varijabli tjelesne strukture počelo je jučer u prostorijama Gimnazije Obala, za učenike osnovnih škola iz općina Centar i Stari Grad, dok će za učenike s područja drugih općina mjesta održavanja mjerenja naknadno utvrditi Ministarstvo.
 
Nakon završenog testiranja, učenici će dobiti izvještaj s navedenim parametrima i slikovitim prikazom stanja njihove konstitucije, kao i s elemetarnim preporukama za poduzimanje daljih aktivnosti.
 
Izvještaj će biti dostavljen i resornom kantonalnom ministarstvu, saopćeno je iz Press službe KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Dobre Kalorije