Loading

Visoke gredice

Vrtovi sa visokim gredicama savršen su izbor za urbano vrtlarenje. Izrađuju se od drvenih ili kamenih okvira, jednostavne su za izradu, a korist koju donose je višestruka. Zbog sastava tla na gredici, ali i zbog temperature, uvjeti za uzgoj povrća ili cvijeća su idealni i što je jako važno, vrlo je jednostavno.

Prednosti visokih gredica

Pored toga što se povišene gredice brže zagrijavaju, pa se razne kulture mogu sijati ranije, prednosti visokih gredica su višestruke:

  • imaju bolju drenažu
  • korist za kralježnicu je višestruka
  • zemlja u povišenoj gredici je rahlija
  • zahtjevaju manje održavanja

Popis materijala potrebnog za izradu visoke gredice

  • daske ili palete (koje su jeftinije)
  • vijci za spajanje dasaka
  • metalna mreža za dno gredice
  • plastična folija za zaštitu drveta
  • kamenje, granje, kompost, plodna zemlja za punjenje gredice

Izrada visoke gredice

Kako napraviti visoku gredicu od drveta

Pri izradi visoke gredice važan je ravan teren, da se s vremenom gredica ne izobliči (u ovom slučaju jedan je dio morao biti ukopan). Visina gredice ovisi samo od vas. Nema posebnih pravila ni preporuka za izbor visine jer nema ni pogrešnog izbora. Širina gredice trebala bi biti tolika da jednostavno možete dohvatiti središnji dio gredice.

Uradi sam - kako napraviti visoku gredicu u vrtu

Stupovi su stavljeni jer koriste ljeti protiv jakog sunca, dovoljno je prebaciti slamnatu ili platnenu zaštitu. Pored toga korisni su za vezivanje penjačica što je i dekorativno.

Uradi sam - kako od drveta napraviti visoku gredicu u vrtu

visoka drvena gredica prije tapaciranja plastičnom folijom

Kada je drvena konstrukcija gredice gotova, unutrašnjost se tapacira plastičnom folijom koja čuva drvo od vlage, a zemlju u gredici od prebrzog sušenja.

Kako napraviti drvenu visoku gredicu u vrtu i tapacirati unutrašnjost i drvo

Visoka gredica od drveta podstavljena plastičnom folijom

Gredica nema dno jer voda mora nekud otjecati. Na samo dno stavljena je metalna mreža koja predstavlja zaštitu od krtica, poljskih miševa i drugih štetočina. Nakon toga, u gredicu se nasipa veći sloj kamenja zbog drenaže, zatim sloj drva i granja koje se nakupilo po vrtu. Nakon toga u gredicu je ubačeno lišće, pokošena trava i kompletan sadržaj kontejnera za kompost (star oko godinu dana). Zadnji sloj čini najjeftinija zemlja iz trgovine (može i iz šume) koja je pomiješana sa grubim humusom. Na samom vrhu, sloj debljine oko 20 cm nasipa se kvalitetna vrtna zemlja i to je dovoljno za uzgoj povrća.

Visoka vrtna gredica izrađena od drveta

Trebate znati da će se idućih godina tlo u gredici slijegati jer se sadržaj gredice raspadati i rastvarati stoga će biti potrebno povremeno dodavanje nove zemlje i komposta.

Izvor: http://vrtlog.in/kako-napraviti-visoku-gredicu/

Dobre Kalorije