Loading

Vitamin A – zašto nam treba?

Vitamin A (Retinol, Akseroftol) ne zaslužuje prvo mesto u tablici vitamina samo zbog abecednog redoslijeda, već zbog brojnih važnih funkcija u organizmu.

Vitamin A štiti ćelijske membrane i jača kožu i sluzokože, čime pomaže sprečavanje brojnih infekcija i nekontrolisanog bujanja tkiva, pa ga s pravom nazivamo ” zaštitnikom cijelog organizma “. Posebnu važnost ima u fiziologiji vida, jer učestvuje u stvaranju vidnog pigmenta (rodopsina) koji se nalazi u štapićastim ćelijama mrežnjače. Smatra se takođe da vitamin A pojačava funkciju imunološkog sistema i sprečava pojavu nekih zaraznih bolesti.

Hemijska struktura

Vitamin A je osnovni vitamin koji se rastvara u masti. Pokazuje terpensku hemijsku strukturu i spada u grupu terpena. Takođe spada u grupu alkohola jer poseduje hidroksilnu grupu vezanu za atom ugljenika koji je dalje vezan za drugi ugljenikov atom. Njegova hemijska formula je C20H30O.

Vitamin A se u organizmu pojavljuje u različitim oblicima, pa možemo govoriti o skupi vitamina A. Svi zajedno pripadaju retinoidima tj. derivatima retinoične kiseline (estri, etri ili alkoholni derivati). Vitamin A u užem smislu naziva se retinol ili vitamin A1. To je cikloheksanski prsten na kome su tri –CH3 grupe i bočni lanac sa četiri dvostruke veze i primarnom –OH grupom. Retinol je narandžasto viskozno ulje. Rastvara se u alkoholu i biljnim uljima dok u vodi i glicerolu ne. Rastvaranjem mu može smanjiti aktivnost, a relativno se brzo razgrađuje delovanjem dnevne i ultraljubičaste svetlosti. Vitamin A uništava predugo kuhanje (oksidacija), sušenje, svjetlost i visoka temperatura. Niske temperature (zamrzavanje) ne razaraju vitamin A.

Apsorpciju vitamina A pomažu vitamini C, D, E, F, B-kompleks, minerali: cink, kalcijum, zatim holin i neomicin, a apsorpciju odmažu kafa, alkohol, mineralna ulja, ekscesivni unos gvožđa, manjak vitamina D, antacidi i holestiramin.

Izvori

U biljkama se nalazi kao provitamin beta-karotin koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Beta-karotin se zato još naziva provitamin A. Pošto se beta-karotin u organizmu pretvara samo po potrebi u vitamin A i, za razliku od retinola, nije toksičan ni u većim količinama, potrebno je da se u preparatima nalazi u tom obliku a ne u obliku vitamina A. Retinol se nalazi u mliječnim proizvodima, žumanjcetu i jetri.

Sadrži ga: mlieko, puter, obogaćeni margarin, jaja, džigerica (goveđa), riblje ulje, žuto povrće, mrkva, sladak krompir, dinja, špinat, maslačak, lišće rotkve, prokelj, djetelina (lucerka), kupus, borove iglice, peršun, breskva, kajsija, šljiva.

Karotini (prekursori vitamina A) se nalaze u narandžastom i žutom povrću i voću, šipku, crvenoj paprici, gloginjama, bundevi, brusnicama, drenu, paradajzu.
Najbogatije vitaminom A je riblje ulje.

Uloga

  • Neophodan je za stvaranje kolagenih tkiva u toku rasta,
  • Zaštitno dejstvo protiv opštih i lokalnih infekcija,
  • Važan je za proces održavanja vizuelnog ciklusa i adaptaciju oka na sumrak,
  • Obnavljanje epitela sluznica i epiderma kože,
  • Održavanje menstrualnog ciklusa,
  • Okoštavanje i formiranje zuba,
  • Za normalnu funkciju žlijezda, organa za varenje i jetre,
  • Snižava nivo holesterola kod aterosklerotičnih pacijenata.

Funkcija vitamina A u organizmu može biti narušena nedovoljnom količinom masti u ishrani, oštećenjem jetre, kao i uzimanjem estrogenskih hormonskih preparata.

Pri nedostataku vitamina A dolazi do povećanja osetljivosti na infekcije, sušenja kože, opadanja kose, noćnog sljepila (kokošije sljepilo), smanjenja oštrine vida, povećanja osjetljivosti na svjetlost, a u dječijem uzrastu do usporavanja rasta i razvoja kostiju. Javlja se i sušenje konjunktive (kseroza), i sušenje i omekšavanje rožnjače (kseromalacija), kasnije i ulceracije rožnjače. Promjene u nivou epitelnih ćelija sluzokože disajnih organa dovode do učestalih infekcija, a ćelija epitela digestivnog trakta do proliva.

Liječenje se sprovodi peroralnim ili parenteralnim davanjem vitamina A, u dozi od 30000 I.J. (internacionalnih jedinica) dnevno.

Hipervitaminoza je rijetka i nastaje samo ako se uzimaju nekoliko puta veće količine od potrebnih.

Izvor: Stetoskop

Dobre Kalorije