Loading

Vitamin C i oksidacija masti

Vitamin C je kofaktor u biosintezi karnitina, molekule koja je potrebna za oksidaciju masnih kiselina. Smanjena sposobnost oksidacije masnih kiselina je direktno povezana sa razinama vitamina C i gojaznošću, te umorom.

Nutrition and Metabolism je 2006. godine objavio istraživanje o uticaju vitamina C na oksidaciju masti tokom umjerenog vježbanja. Istraživao se utjecaj nedostatnog i adekvatnog unosa vitamina C tokom 60-ominutne vježbe na pokretnoj traci na potrošnju masti. Rezultati su pokazali da osobe s nedostatkom vitamina C oksidiraju 25 % manje masti po kilogramu tjelesne težine u usporedbi sa onima sa adekvatnim unosom vitamina C. Zaključeno je i potvrđeno da je vitamin C povezan sa smanjenom oksidacijom masti tokom vježbanja. Također, moguće je da povećan umor i manje oslanjanje na masnoću kao izvor energije utiče na moguć dobitak na težini.

Preporučuje se da se vitamin C uključi u prehranu kojoj je namjera regulirati ili smanjiti tjelesnu težinu, uz naravno kontrolu unosa kalorija i vježbanje.

Dobre Kalorije