Loading

Vrhunski šef: Edin Džemat (intervju)

Edin Džemat je jedan od najboljih kuhara u Švedskoj gdje trenutno živi, a porijeklom je iz Bosne i Hercegovine. Kada smo se javili Edinu, bio je u BiH, nakon nekog vremena javio nam se iz Zagreba, a odgovore na pitanje poslao nam je iz Pariza. Ganjali smo ga po svijetu i, iako je vrlo zauzet, odgovorio je na pitanja za vas.

 

Dobre Kalorije: Obzirom da si kao dijete odselio u Švedsku, tamo postigao i postižeš izvrsne uspjehe, u BiH se o tebi ne zna dovoljno. Možeš li naše čitaoce upoznati sa svojim uspjesima?

Edin: Gdje da počnem? Vodim restoran LinneaArt u Geteburgu, koji je proglašen za jednan od boljih u Švedskoj. Prošle godine sam kao kapiten Švedske kulinarske reprezentacije osvojio drugo mjesto u svijetu. Radio sam u nekoliko restorana koji su među najboljim na svijetu i td. A da se o meni dovoljno ne zna u Bosni…ima vremena i za to.

 

Dobre Kalorije: Iako si u Švedskoj gotovo cijeli svoj život, često ističeš svoje porijeklo. Koliko ti znači BiH, a koliko Švedska?

Edin: Ja Sam Bosanac, nema dvojbe.  Iako sam sada član Švedske kulinarske reprezentacije – srce mi kuca za BiH. Ko zna, možda jednog dana budem dio bosanske kulinarske reprezentacije, koja trenutno ne postoji! A veliki respekt imam prema  Švedskoj, koja mi je dala mogućnost da radim to sto stvarno volim.

 

Dobre Kalorije: Obzirom da radiš u prestižnom restoranu, “Linnea art restaurant”, pretpostavljam da uživaš u svom poslu. Je li tako?

Edin: Ja na posao idem sa osmjehom i bez ikakvih problema radim oko 300 sati mjesečno.

 

Dobre Kalorije: Koliko ti je bitan zdrav stil života? Koliko su jela koja spremaš zdrava?

Edin: E, za mene je vrlo bitno šta spremam i šta jedem. Moj stil ishrane je vrlo zdrav, jela su lagana sa jakim ukusom.

 

Dobre Kalorije: Koje je tvoje omiljeno jelo? Da li se sastoji od zdravih sastojaka?

Edin: Ja sam veliki ljubitelj svega iz mora i jako mi je bitna upotreba povrća u ishrani.

 

edin džemat

 

Dobre Kalorije: Misliš li da je pravilna ishrana skupa?

Edin: Ne, apsolutno NE!

 

Dobre Kalorije: Šta misliš da li su mladi ljudi dovoljno zainteresovani za zdrav život?

Edin: Mogu ti reći da vidim jedan pozitivan trend mladih kada se radi o ishrani, sve više i više sta razmišljaju šta stavljaju u sebe.

 

Dobre Kalorije: Prije nekoliko dana si bio u Sarajevu i aktivan si i ovdje kada se radi o kuhanju. Šta si radio u Sarajevu?

Edin: Ja sam jedan dio GastroID centra u Sarajevu, gdje obučavamo kuhare. Moja uloga je u tome da inspiriram početnike i podjelim svoje znanje sa trenerima centra.

 

Dobre Kalorije: Na kojim mjestima u Sarajevu (ili u Bosni) voliš jesti? Možeš li nam preporučiti neka od njih?

Edin: Ima njih dosta, a mogu izdvojiti ćevape kod Harija u Travniku, a u Sarajevu restoran Kibe, 4 SOBE gospođe Safije i Tratoria Uno.

 

Dobre Kalorije: Kako bi ocijenio bosansku kuhinju ako je usporediš sa svim onim što si pripremao i učio o kuhanju? Možeš li ocijeniti ocjenom od 1 do 10 i obrazložiti svoje mišljenje?

Edin: Bosanska kuhinja ima veliki potencijal. Samo je malo moramo dotjerati i inovirati. Ja jako volim bosansku kuhinju i ona je za mene 10, na njoj sam odrasto!

 

edin džemat

Dobre Kalorije: Edine, bilo nam je izuzetno zadovoljstvo sarađivati s tobom!

Dobre Kalorije