Loading

Začini kao čaj

Blog Halal, zdravo, domaće danas nas savjetuje kako iskoristiti začine kao čaj. Vrlo interesantna tema, naročito u hladnim danima koji vape za šoljicom toplog mirisnog čaja i dekicom.

Ovaj put pišemo o začinima, ali ne u hrani, nego u toplom napitku.

Uz to što su ukusni i mogu se kombinovati na razne načine, začini su i vrlo korisni za zdravlje, kao i ljekovito bilje, kojem neki začini također pripadaju.

Evo par primjera….

KOMORAČ: pomaze kod kašlja, prehlade, šlajma, čisti disajne puteve i olakšava disanje. Pomaže kod grčeva u stomaku, nadutosti, poboljšava probavu. Preporučuje se bebama zbog grčeva, a i majkama koje doje radi poboljšanja produciranja mlijeka. Može smanjiti grčeve kod beba i putem dojenja. Često se kombinuje sa Anisom i kimom, koji imaju slično djelovanje.

TIMIJAN: posebno pomaže kod kašlja i često se nalazi u sirupima protiv kašlja. Potpomaže i rad probavnog trakta, rad crijeva i želuca. Zatim se koristi kod nadutosti, upale, posebno upala u usnoj šupljini, ždrijelu. Uklanja neugodan miris iz usta, pomaže kod anemije, grčeva, bolova tokom PMS-a i kod drugih tegoba. 
Po sastavu sličan mu je origano.

O kombinacijama je teško pisati, jer su stvar ukusa, ali postoje neke kombinacije koje se posebno uklapaju ili djeluju još učinkovitije ako se kombinuju.
Nekada se začini kombinuju zbog arome. Ako neki čaj ne volite, možete ga kombinovati s onim koje volite, osim ako kombinacija nije zdravstveno pogodna.

Na vama je da istražite i isprobate.

Dobre Kalorije