Loading

Začini koji griju

Kada krene ova prava, maglovita i hladna jesen naša prehrana treba biti prilagođena takvom vremenu. U hladnim danima jedan dio energije koja se stvara metaboličkim procesima troši se na reguliranje tjelesne temperature i zagrijavanje organizma. Pravilnom prehranom i pravim izborom namirnica možemo vratiti izgubljenu energiju i zagrijati naš organizam.

Začini se ne koriste samo zbog obogaćivanja ukusa, već i zbog održavanja zdravlja. Postoje začini koji nas griju i pripremaju za hladnije dane, detoksiciraju tijelo te daju poletnost duhu. To su začini koji jačaju naš imunitet, koji imaju odlična antibakterijska svojstva i čuvaju nas od jesenskih viroza. Ako neke nemate kod kuće, predlažem vam da ih nabavite i spremni dočekate jesen! Kako se kaže – „Što više začina, to manje bolesti“.

1. Cimet je jedan od najstarijih začina na svijetu. Činjenica je da antioksidansi iz cimeta stabiliziraju šećer u krvi i smanjuju želju za slatkim. Uz to, cimet je poznat i kao prirodni afrodizijak, što želimo u hladnije dane kada nam se tijelo uspavljuje i gubimo libido. Također pomaže u borbi protiv infekcija, ublažava reumatske tegobe i bolove kod mjesečnice, smanjuje holesterol, pomaže kod probave i stimulira aktivnost mozga. Znate li da samo njegov miris pozitivno utječe na naše raspoloženje?

2. Đumbir je začin koji istovremeno daje toplu i osvježavajuću, a ljutkastu aromu raznim desertima, slanim jelima i pićima. Korijen đumbira možete nabaviti u svim većim trgovinama hranom, a možete ga kupiti i u obliku praha i sirupa. Đumbir ublažava želučane tegobe i nadutost, poboljšava probavu i osnažuje imunitet. Posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija kod gripe i prehlade.

3. Kurkuma je jedna od glavnih sastojaka mješavine začina curry i zaslužna je za njegovu žutu boju. Kurkuma je zbog svojih ljekovitih svojstava poznata kao superzačin i čudo prirode. Poznata je i po tome što jača i njeguje organizam. Jedna od njenih najbitnijih karakteristika je antikancerogeno djelovanje. Vjeruje se da je to zbog njezinih antioksidativnih, antiupalnih i imunostimulirajućih svojstava. Koristi se u jelima poput mahunarki, riže, raznog povrća, te u jelima od ribe, janjetine i peradi.

4. Muškatni oraščić je najbolje koristiti u komadu, kojeg po potrebi naribate ili sameljete. U narodnoj medicini koristi se za poboljšanje koncentracije, za upale, za ublažavanje depresije i mentalne iscrpljenosti. Šalica čaja sa žličicom naribanog muškatnog oraščića pomaže i kod nesanice i anksioznosti. Ima i izrazita svojstva afrodizijaka. Idealan je i za zdrave slastice, u kolaču slobodno smanjite količinu šećera i dodajte malo muškatnog oraščića koji pojačava intenzitet slatkoće. Morate samo paziti da ne prijeđete preporučenu dnevnu dozu koja iznosi maksimalno 30 g.

5. Kim ili kumin bio je jedan od najčešće korištenih začina u srednjem vijeku, postao je i simbol vjernosti i ljubavi. Sjemenke kima sadrže mnogo željeza i zato će vam on pomoći u zaštiti imunosnog sistema. Kim ima i značajan antioksidacijski kapacitet što bi mogao biti temeljni mehanizam njegova svestranog djelovanja, pa mu se između ostalog pripisuje antikancerogeno i antimutageno djelovanje.

6. Kardamon je začin kojem mnogi ne mogu zapamtiti ime, on je jedan od najskupljih začina na svijetu. Kod nas nije uobičajen začin, ali postaje sve popularniji. Ima jaka antivirusna svojstva i idealan je začin za jesen. Osim što će vas njegova intenzivna pikantna aroma zagrijati, pomoći će vam u liječenju prehlade i jačanju imuniteta. Također, ublažava kašalj i ubrzava proces ozdravljenja.

7. Ružmarin je već više od hiljadu godina cijenjeni začin i prirodni lijek, kojeg su voljela i grčka božanstva. Njegovo antioksidacijsko i antikancerogeno djelovanje će ojačati cijeli organizam, ugrijati će vaše tijelo i pomoći vam da se opustite. Pomaže i kod ublažavanja glavobolje, te poboljšava pamćenje, zato su ga grčki studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite.

8. Klinčić je omiljeni zimski začin. Indijski ajurvedski iscjelitelji njime liječe dišne i probavne tegobe. Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Uništava parazite i bakterije, prirodni je antioksidans i djeluje kao afrodizijak. Potiče imunološki sistem i zahvaljujući antivirusnim svojstvima pomaže u razvoju otpornosti organizma.

Izvor: http://domacica.com.hr/

Dobre Kalorije
Right Menu Icon