Loading

Začinsko bilje kod kuće

Začinsko bilje je pravi izvor mnogih nutrijenata i riznica okusa i mirisa.

Vlasac
Vlasac nije teško uzgojiti, a najbolje ga je posaditi između marta i augusta. Zimi ga postavite na toplo i svijetlo mjesto. Za korištenje odsijecite stabljike oko jedan centimetar od lukovice, biljka će potjerati nove. Ljuta aroma odaje njegovo srodstvo s lukom. Vlasac prija uz razne umake s jogurtom, sireve i može se zamrznuti.

Metvica

Možete je posijati na otvorenome od sredine maja nadalje, a u zatvorenom prostoru od aprila. Treba svjetlost i toplinu za klijanje pa se sjeme tek lagano utisne u vlažnu zemlju. Odgovaraju joj posude sa spremnikom za vodu, a zemlju treba s vremena na vrijeme gnojiti. Najbolje bi bilo stalno podrezivati biljku kako bi puštala nove izbojke. Brati čim potjeraju mladice.
Metvicu ćemo naći u raznim jelima, od čajeva do čokoladnih slastica. Čokoladna, marokanska, ananas metvica neke su od sorti. Hemingvejeva metvica je poznata i pod nazivom mojito jer je sastojak pića koje je pisac volio.

Peršun

Oboružajte se strpljenjem jer peršun klija tek nakon dvadesetak dana. Na suncu dobro raste, ali kada su velike vrućine, stavite ga u polusjenu. Peršun korjenaš posadite u duboku posudu. Nikad ne berite cijeli grm peršuna, nego samo nekoliko vanjskih grančica. Peršun ne kuhajte, već ga dodajte u jelo prije posluživanja. Sorta peršuna s ravnim listovima je aromatičnija, a ona s kovrčavim listovima dekorativnija.

Origano

Posijte ga na otvorenome od maja nadalje. Sjeme lagano utisnite u tlo, ne prekrivajte ga zemljom. Uvele izdanke odrežite s pojavom prvog mraza. Upotrebljavaju se listovi i vrhovi mladica, a mogu i cvjetovi. Izdanke za sušenje treba obrati sredinom ljeta. Kuhajte ga zajedno s jelom i na početku budite oprezni s količinom, dok se ne upoznate s jačinom okusa. Ako niste zadovoljni aromom, uzgajajte grčki origano koji je pikantniji.

Bosiljak

Posijte ga na otvorenome od kraja maja do kraja juna, a u zatvorenome od kraja marta nadalje. Jako je osjetljiv na hladnoću. Bosiljak često napada crveni pauk. Ako nema puno nametnika, isperite ih vodom, a ako ih je puno, uklonite biljku. Lišće se bere kad mladice dosegnu otprilike 10 cm, i to odozdo prema gore. Najčešća sorta je đenovski bosiljak s velikim zelenim listovima. Dodaje se u salate, juhe, umake. Tajlandski bosiljak je najpikantnija sorta pa se dodaje u azijska jela.

Ružmarin

Zimi ga unesite u zatvoreni prostor i držite na temperaturi od 10 stepeni, na što svjetlijem mjestu. Ostaje li vani, morate ga zaštititi od sunca, pogotovo krajem zime. Naime, ako dulje stoji na suncu dok je zemlja još smrznuta, lako se može osušiti. Može se brati cijele godine, a aroma mu je najintenzivnija ljeti. Uz običan ružmarin, zanimljiva je i sorta i prostatus, s visećim stabljikama. Ružmarin se kuha s jelima otpočetka.

Kadulja

Kadulja bi uvijek morala rasti u velikom loncu, i to u kvalitetnoj glinovitoj zemlji za bilje. Dalmatinska kadulja dobro podnosi mraz. Iako se listovi mogu brati cijele godine, najbolje vrijeme je od kraja maja do kraja septembra. Želite li sušiti kadulju, poberite vrhove mladica i grančice čim ljeti biljka počne pupati. Jelima daje gorkastu aromu pa pristaje uz teška jela, pečeno meso i guste juhe. Koristan je i čaj od kadulje. Ipak, kadulja se ne preporučuje trudnicama.

Korijandar

Pazite da ga redovito zalijevate jer bi u suprotnom mogao prijevremeno procvasti i dati sjeme. Ljeti ga možete posijati na otvorenome, a tijekom cijele godine u zatvorenome. Otkinite mlade listiće. Nakon nastanka sjemena korijandar se suši i propada. S osušenih biljaka uberite sjeme. Mlade listove dodajte jelima iz voka. Sjemenom začinite kruh.

Limunska trava

Sije se mnogo sjemena jer će proklijati tek četrdesetak posto. Limunska trava raste na vrlo sunčanom i toplom mjestu, treba je čuvati od mraza. Velik je potrošač gnojiva. Stabljike možete odsijecati cijele godine. Prve godine nakon sjetve razvijaju se tanke stabljike, a s godinama postaju snažnije. Limunska trava sastavni je dio mnogih biljnih čajeva i azijske kuhinje.

Prilagođeno sa: http://www.sensaklub.hr/, izvor fotografije: http://www.uredisvojdom.com/

Dobre Kalorije
Right Menu Icon