Loading

Zašto držati hranu u staklenim posudama?

Staklene posude su vrlo dobre za čuvanje hrane. Evo zašto:

1. Sigurnost: hemikalije neće zagaditi vaše namirnice

Staklo je prirodni materijal. Nepropusno je i neporozno. Naprotiv, plastika je pravljena od hemikalija koje joj daju oblik i čvrstoću, ali se vremenom razgrađuje i kontaminira namirnice koje držimo u njoj. Staklo može podnijeti povišenu toplotu, pa se može koristiti u rerni, mikrovalnoj pećnici, a prednost je što se može bez problema prati u mašini za suđe što ga čini praktičnim i higijenski prihvatljivim za korištenje.

2. Praktičnost: od zamrzivača do rerne, na sto i tako opet

Pojedine vrste stakla su sigurne za držanje u zamrzivaču i za pečenje na visokim temperaturama, a pošto su providne jelo izgleda i dekorativno, tako da jednu posudu možete koristiti u rerni nakon što ste je izvadili iz zamrzivača, a onda je servirati na sto. Staklo ima sposobnost da dugo zadržava toplotu, tako da će vaše jelo pripremano u staklenoj posudi dugo ostati toplo.

weanfood2-1024x682

3. Prozirnost: jasno vidite svoje namirnice, lako ih nađete

Često poredamo namirnice koje slabije koristimo u pozadinu, a one koje češće koristimo naprijed. Međutim, prilikom korištenja i premiještanja često potisnemo i zaboravimo neke od njih. Držanje namirnica u prozirnom staklu nam pomaže da bolje vidimo šta imamo. Kada nam je neka namirnica na očima vjerovatnije je da ćemo se sjetiti skuhati je. Ukoliko želite na posude možete nalijepiti naljepnice sa podacima i lako ćete ih skinuti ako bude potrebe. Slično je i sa markerima.

4. Održivost

Staklo je nevjerovatno izdrživo i može se godinama koristiti iznova. Iako je skuplje u odnosu na plastiku, ono traje duže, napravljeno je od održivih sirovina i 100 % ga je moguće reciklirati. Zbog toga se sam trošak prilikom kupovine staklenih posuda potpuno isplati. Bolje je za vas, bolje je za Planetu, mnogo duže traje.

glass-jars-from-mighty-nest-1024x810

5. Čistoća: namirnice koje se skladište u staklu zadržavaju svojstva

Ako držite namirnice u staklenim posudama one neće porimiti mirise namirnica koje ste prije u njima držali, niti će poprimiti mirise i okuse od okolnih namirnica, kao što se često dešava u zamrzivaču. Staklo je neporozan materijal i teško ga je ogrebati, što smanjuje mogućnost pojave komadića stakla u namirnicama. Ako držite namirnice u plastičnim posudama zna se desiti da poprime  okus plastike, pogotovo ako ih stavite vruće.

redFoodStorage-1024x503

Izvor: http://www.superhealthykids.com/ 

 

Dobre Kalorije