Loading

Završena obuka iz oblasti cateringa

U Centru za edukaciju i istraživanje “Nahla” održana je završna svečanost obuke “Catering u svrhu samozapošljavanja” koja je realizirana u saradnji sa njemačkom organizacijom GIZ, kroz projekat “Podrška obrazovanju odraslih u BiH”.

Obukom u trajanju od dva mjeseca su kroz 64 sata teoretske i praktične nastave objedinjena znanja i vještine iz oblasti ugostiteljstva, kuharstva, poslastičarstva i cateringa, te poslovne vještine poput profesionalnog odnosa sa kupcima, vještine marketinga i prodaje, poslovnog planiranja i znanja iz oblasti zakonske regulative.

U sklopu projekta izrađen je i priručnik za pružanje catering usluga “Od ideje do poslovne prilike”. Praktičnu nastavu podržali su brojni društveno odgovorni sponzori, a polaznice obuke su imale priliku i posjetiti nekoliko sarajevskih restorana, te svoje proizvode prezentirati na Sajmu ženskog poduzetništva. U saradnji sa Udruženjem kuhara, učestvovale su također u obaranju Guinnessovog rekorda u pripremi begove čorbe u Sarajevu i Danima trešnje u Mostaru.

Obuku je uspješno završilo 20 catering majstorica. Nekoliko ih je već u toku trajanja obuke uspješno zaposleno u renomiranim ugostiteljskim objektima, jedna je pokrenula samostalni obrt u kojem je zaposlila i još jednu polaznicu obuke, a počeli su i prvi poslovni angažmani za usluge cateringa.

Šta je ova obuka značila u životima novih catering majstorica najbolje ilustrira komentar jedne od njih: Na početku obuke smo sve bile izgubljene i nismo znale šta da očekujemo. Sada funkcioniramo kao jedan kompaktan tim, čim uđemo u kuhinju znamo šta trebamo raditi, i sve bismo se usudile zaposliti se u bilo kojem restoranu u gradu, a također i samostalno preuzeti veće narudžbe.

U narednom periodu, kroz odjel Poslovna zajednica, Nahla će nastaviti pratiti i podržavati polaznice u njihovom karijernom razvoju i razvoju vlastitih catering biznisa, a u toku je i osnivanje catering zadruge.

 

catering

Portal www.dobrekalorije.ba je bio medijski sponzor ove obuke, na što smo izuzetno ponosni.

Dobre Kalorije