Loading

Završena školica zdravog života

Dana 9.7.2017. godine održan je drugi nastavak školice zdravog života pod nazivom “Volim zdravo”. Školicu je organizovala ekipa Dobrih kalorija, kako bi školarcima na raspustu pružili kvalitetan sadržaj zabavno-edukativnog karaktera. 

Školica je obuhvatila nekoliko oblasti. Djeca su imala priliku spremati zdrava jela, ali i vježbati, praviti svoje sapune i sijati svoje biljke. 

Školica se održala u dva nastavka.

Ako želite pročitati više o prvom nastavku i pogledati fotografije kliknite ovdje.

Drugi dio školice sastojao se od tri časa.

Na prvom času djeca su učila kako pripremati smoothie napitke, naročito napitak pod nazivom Ironman. Ekipa Juice&smoothies bara je pripremala ukusne obroke, razgovarali su s djecom o važnosti konzumiranja određenih nutrijenata, kao i o važnosti pripreme vlastitih obroka. Pripemali su i brze obroke u teglici, koji su prikladni za ponijeti u školu, na izlet ili jednostavno pojesti za doručak. Pripremili su i zdrave gumene bombone, koji su oduševili djecu kao i sve ostalo što su mogli vidjeti, napraviti i probati.

Pogledajte kakva atmosfera je vladala na prvom času.

 

Drugi čas bio je posvećen pripremanju zdrave užine, a održala ga je dr. Safija Softić-Namas. Djeca su mogla vidjeti kako se priprema domaća pileća pašteta, a onda pripremati sendviče, koji nutritivno podmiruju sve potrebe organizma. Ovom času doprinijela je ekipa Klicka, čije smo organske klice koristili za pripremu sendviča. Zavirite i u atmosferu sa drugog časa.

 

Treći čas bio je posvećen edukaciji o mogućnosti proizvodnje vlastite hrane. Ekipa iz Herbalista i centra za osobe sa invaliditetom ProReha, pripremili su za svako dijete unikatnu saksiju sa zemljom i pokazali kako da posiju vlastite mini biljke. Donijeli su i odrasle sadnice koje su osvojila djeca izvlačenjem na tomboli. Svako dijete je svoju saksiju ponijelo kući i dobili su upute kako da održavaju biljčice, kao i kako da ih sami posiju naknadno. Fotografije sa trećeg časa pogledajte ovdje.

Nakon toga je održana mala ceremonija dodjele diplomica i fotografisanje. Uz to su djeci podijenjeni pokloni i recepti koji su pripremani na školici. 

Vizija školice je da znanja i vještine koje su djeca stekla na školici primijene kod kuće i dobiju želju za daljim istraživanjem i življenjem što zdravijeg života. 

Zamišljeno je dalje održavanje školice na nekoliko mijesta u Srajevu, a moguće je organizovati održavanje iste i u drugim gradovima. Ukoliko ste zainteresovani za organizovanje školice u vašoj sredini, javite se u naš inbox ili na info@dobrekalorije.ba.

Odlične fotografije sa naše školice omogućila je BelmaArt. Domaćin školice bio je hotel Krone na Ilidži. 

X