Loading

Zdrave čokoladice s kokosom

Sastojci za bazu:

  • 300 grama sitno mljevenog kokosa/pahuljica
  • 2 konzerve kokosovog mlijeka (veličine 400 ml svaka)
  • 3/4 šolje javorovog sirupa ili meda
  • 1 šaka sirovih badema

Sastojci za preljev:

  • 1 šolja kakao praha (gorkog)
  • 3/4 šolje javovorov sirupa ili meda
  • 3/4 šolje kokosovog ulja
  • aroma vanilije

 

Priprema:

  • Bademe blago zapeći u rerni kako bi bili hrskaviji i ukusniji.
  • Sastojke za bazu sjedinite i rasporedite po tepsiji/plehu zapremine 20 cm x 20 cm.
  • Nožem ucrtajte u masi pločice kako bi vam ih kasnije bilo lakše izrezati.
  • U svaku pločicu, u zavisnosti od veličine, utisnite 2-3 badema.
  • Stavite u zamrzivač 2h da se masa stegne.
  • Prije vađenja mase iz zamrzivača, pomiješajte sve sastojke za čokoladni preljev.
  • Izrežite zaleđenu masu u štanglice i tako hladne ih umačite u čokoladni preljev.
  • Rasporedite po papiru za pečenje i držite u frižideru do posluživanja.

 

čokoladice s kokosom

 

Napomena:

  • Šolja koja se koristi kao mjera je zapremine 240 ml.
  • Kokosovo ulje mora biti u tečnom stanju (na toplom mjestu) kako bi se kakao fino rastopio u preljevu.
  • Od ove mase se umjesto pločica mogu oblikovati kuglice u koje stavljamo po 1 badem i tako ih uvaljamo u čokoladni preljev.
  • Konzerve kokosovog mlijeka prije pripreme stavite u frižider da odstoje nekoliko sati (najbolje preko noći) kako bi se izdvojila kokosova krema od kokosove vode. Za ovaj recept se koristi samo krema koja se odvoji i bude gusta, a vodu možete iskoristiti u smoothies.

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon