Loading

Zdrave poslastice – Healthy’s

Koliko puta ste pomislili da biste bili sretni kada bi mogli kupiti zdrave poslastice i biti sigurni da je to – to, da je zdravo, ukusno, bez štetnih sastojaka? Napokon se pojavilo upravo to što vam treba – Healthy’s!

Pročitajte intervju sa pokretačicama Healthy’s obrta, Edinom i Sabinom.

 

Ko stoji iza Healthy’s?

Sabina: Ovu malu Healthy’s radionicu zdravih slatkiša pokrenule smo moja draga prijateljica Edina (29) i ja (28). Edina je inače rodom iz Mostara, a ja iz Zenice, ali smo obje sada nastanjene u Sarajevu. Ona je muzičar po struci, a ja stomatolog, ali ni jedna nije zaposlena u svojoj struci.

Kako ste odlučile da pokrenete proizvodnju, šta proizvodite?

Edina: Spontano. 🙂 U vrijeme kad smo se Sabina i ja upoznale ona je imala desetomjesečnog sina i vodila je računa o njegovoj ishrani. S obzirom na to da volim usvojiti od prijatelja ono što je dobro, počela sam i ja da vodim računao ishrani svoje porodice, mada se na tome mora još dosta raditi, jer zaista je teško preko noći promijeniti životne navike. Često bismo razgovarale o tome čime bismo se mogle baviti. Jednog dana sam, dok smo sjedile u parku, nadošla na ideju da pravimo zdrave slatkiše. To je bukvalno bilo: Hoćemo li? Hoćemo! Trenutno pravimo energetske i proteinske kuglice, energetske pločice, a imamo namjeru proširiti asortiman.

Zašto naziv Healthy’s? Šta se nalazi u sastavu vaših slastica?

Sabina: Mnogo smo se mislile da li da to bude baš “Healthy’s”, jer nema neko konkretno značenje, nego se prevodi kao “od zdravih, ono što pripada zdravima”. Međutim, željele smo neko jednostavno i zvučno ime, koje će sutra, ako Bog da, biti prepoznatljivo i koje će obuhvatiti sve ono čime se bavimo i čemu težimo. “Healthy’s” upravo sve to obuhvata.U našoj ponudi trenutno ima osam vrsta kuglica, tako da su i sastavi drugačiji. Naši glavni sastojci su hurme, orašasti plodovi, sirovi kakao i prirodni zaslađivači kao što su med i javor. 

Koliko vam je bitno da ono što jedete bude “zdravo” i šta to po vama znači?

Edina: Iskreno, prije mi nije bilo bitno, sve dok nisam oboljela. Kad čovjek djelimično izgubi zdravlje shvati da je to ono što je najbitnije u životu i da vrijedi mijenjati svoje životne navike. Hrana bi nam u osnovi trebala biti lijek te zbog toga vrijedi uložiti svoje vrijeme i novac u to. Zdrava hrana znači zdrav život.

Sabina: I ja moram biti iskrena da nisam vodila računa o tome šta unosim u organizam dok nisam trebala početi sa uvođenjem čvrste hrane svom sinu. Svi bismo trebali da se trudimo hraniti zdravo, onoliko koliko je to moguće u današnjem vremenu. Trebalo bi da jedemo što raznovrsniju hranu, unosimo što manje prerađene hrane, naročito one koja je puna aditiva, rafinisanih šećera, masnoća… Nažalost, danas je zdrava ishrana uglavnom dostupna onima koji je mogu priuštiti, dok je većina ljudi prinuđena da se hrani nutritivno siromašnijim proizvodima, slatkišima sa mnogo šećera, jer za manje novaca dobiju veću količinu nekog proizvoda. Danas prehrambena industrija uglavnom radi na kvantitetu nauštrb kvaliteta.

 

I na kraju, kako doći do Healthy’s slastica?

Edina: Možete nas pronaći i kontaktirati putem facebook stranice, kao i nainstagramu . Tamo možete vidjeti našu ponudu, sastave, cijene i utiske dosadašnjih kupaca. 

X
Dobre Kalorije