Loading

Zdrave smokvare

Potrebno

Vlažni sastojci:

  • 200 ml vode
  • oko 150 ml pekmeza (jedna manja časa)
  • 70-80 ml maslinovog ulja

Suhi sastojci:

  • 7-8 suhih smokvi
  • 3 kašike zobenih pahuljica
  • 3 kašike palente
  • 2 kašike griza
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 jaje (po želji)

Zaljev:

  • 1 časa pekmeza od smokava/datula/jabuka
  • 2 čaše vode
  • Prokuhajte prije nego što započnete pripremu smokvara i ostavite da se ohladi.
smokvare

Priprema:

  • Smokve kuhajte 3-4 minute, pa ih sitno isjeckajte.
  • Pomiješajte vlažne sastojke, pustite da kratko kuha, pa im dodajte isjeckane smokve.
  • Vodenu smjesu skinite sa vatre i umješajte suhe sastojke.
  • Po želji dodajte jedno jaje kada se smjesa malo ohladi. Pravite kuglice, raspljeskajte i pecite na 220°C oko 30 min (ne smiju imati pretvrdu koru, samo trebaju fino porumeniti). Ako je smjesa prerijetka dodajte još 2-3 kašike zobenih pahuljica i sačekajte par minuta da upiju vodu.
  • Zaljev ste napravili prethodno. Ako želite da je slađi dodajte mu 1-2 kašike meda.
  • Vruće smokvare zalijte hladnim zaljevom (ako ne stavite med u zaljev, možete prilikom posluživanja politi sa dodatnom kašikicom pekmeza).

Pripremila: Emina Okanović-Čivić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon