Loading

Zdravi bonboni

Ako su vam djeca (a možda i vi) ljubitelji bonbona, ovo je članak za vas.

Sami možete napraviti zdravu varijantu od nekoliko sastojaka.

Potrebno:

  • 2 kašike meda
  • 1 narandža
  • 1/2 čaše vode
  • 3 kesice želatine u prahu (plus 10 kašika vode)
  • 1/4 nara

Priprema:

  • Želatinu potopite u 10 kašika vode da nabubri.
  • Na laganoj vatri zagrijte pola čaše vode, sok od jedne narandže i med. Ovu smjesu treba zagrijati vrlo malo, tek toliko da je iznad tjelesne temperature, tj. kad pipnete prstom da bude blogo mlaka.
  • Nabubrelu želatinu istresti u tu smjesu, skinuti s vatre i miješati dok se ne istopi.
  • U smjesu ubaciti bobice od četvrtine nara, promiješati.
  • U manju vatrostalnu plitku posudu staviti prozirnu foliju i izliti smjesu.
  • Staviti da se hladi. Kada bude čvrsto izrežite nožem na oblike po želji i servirajte.

Savjeti:

  • Umjesto nara možete staviti drugo voće po želji (npr. kriškice mandarine, narandže, višnje, jagode, grožđice itd.)
  • Ako želite poslužiti ovaj desert odraslima možete staviti listiće mente, komadiće badema, suho voće i sl. u smjesu.

[Not a valid template]

Piše Dr Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije
Right Menu Icon