Loading

Zdravi čokoladni mus

Baza

  • 100 gr lješnjaka
  • 10-12 hurmi
  • 1 kašika koksovog ulja
  • pstohvat soli

Krema (mousse):

  • 90 gr čokolade (min 60% kakaoa)
  • 300 ml kokosovog mlijeka
  • 3 kašike chia sjemenki

mousse

 

Priprema:

  • Lješnjake propržite na suhoj tavi.
  • Očistite hurme. Samljite ih u multipraktiku (ne previše).
  • Dodajte kašiku kokosovog ulja i prstohvat soli, te lješnjake. Kratko meljite sve zajedno.
  • Lješnjaci trebaju ostati krupniji. Složite smjesu na dno čase/teglice. Količinu odredite zavisno koliko želite porcija.
  • Ostavite spremnu bazu sa strane.
  • Počnite spremati mus. U kokosovo mlijeko stavite čokoladu i zagrijavajte da se čokolada istopi, ali ne treba proključati.
  • Izmaknite sa vatre i pustite da se hladi. Kada je već mlako, dodajte chia sjemenke i miješajte još koji minut.
  • Sipajte u teglice/čase.
  • Dekorišite po želji, tamnom čokoladom, bademima, koricom rendanog limuna i sl.

Pripremila: Emina Okanović-Čivić

Dobre Kalorije