
Zdravi čokoladni mus
Baza
- 100 gr lješnjaka
- 10-12 hurmi
- 1 kašika koksovog ulja
- pstohvat soli
Krema (mousse):
- 90 gr čokolade (min 60% kakaoa)
- 300 ml kokosovog mlijeka
- 3 kašike chia sjemenki
Priprema:
- Lješnjake propržite na suhoj tavi.
- Očistite hurme. Samljite ih u multipraktiku (ne previše).
- Dodajte kašiku kokosovog ulja i prstohvat soli, te lješnjake. Kratko meljite sve zajedno.
- Lješnjaci trebaju ostati krupniji. Složite smjesu na dno čase/teglice. Količinu odredite zavisno koliko želite porcija.
- Ostavite spremnu bazu sa strane.
- Počnite spremati mus. U kokosovo mlijeko stavite čokoladu i zagrijavajte da se čokolada istopi, ali ne treba proključati.
- Izmaknite sa vatre i pustite da se hladi. Kada je već mlako, dodajte chia sjemenke i miješajte još koji minut.
- Sipajte u teglice/čase.
- Dekorišite po želji, tamnom čokoladom, bademima, koricom rendanog limuna i sl.
Pripremila: Emina Okanović-Čivić