
Zdravi vafli
Potrebno:
- 100 g zobenih pahuljica
- 100 g ječmenih pahuljica
- 1 kašika smeđeg šećera
- 2 kašikice praška za pecivo
- 1\2 kašikice soli
- 2 jaja
- 400 ml mlijeka
Priprema:
- Mlijeko zagrijati i nasuti u pahuljice, ostaviti da odstoji 15-20 min.
- U drugoj posudi izmješati jaja sa šećerom i solju. Kad su pahuljice ‘odležale’ u mlijeku možete ih štapnim mikserom isitniti pa će tako biti lakše i brže peći.
- Dodajite postepeno jaja, te na kraju prašak za pecivo i dvije kašike ulja.
- U slučaju da je masa gusta, dodajte još malo mlijeka. jer je bolja rjeđa smjesa zbog pečenja.
- Vafli se peku na jako niskoj temperaturi. Ako nemate aparat za vafle, možete ih napraviti u vidu palačinaka.
- Kako bi izbjegli gotove džemove i slatka, namaz napravite sami. Uzmite 300 g zaleđenih borovnica i prelijte za 100 ml vode. Dodajte jednu manju kašiku smeđeg šećera i malo cimeta. Pustite da prokuha i smanjite toplotu. U međuvremenu u pola čaše vode razmutite 1 čajnu kašikicu škroba (gustina), smaknite šerpu sa vatre i uspite škrobnu smjesu, izmiješajte borovnice i dodajte kašiku limunova soka.
Pripremila: Emina Okanović-Čivić