Loading

Zdravo i jeftino

Zdrava hrana, u suštini, jeste jeftina. Nema boljeg fast-fooda od izrezanog voća i povrća.

Pogotovo ako se gleda na duže staze, ulaganje u zdravu ishranu postaje itekako isplativo; zdravom ishranom očuvat ćemo svoje zdravlje i tako spriječiti trošenje novca na zdravstvene usluge. Voće i povrće koje nam je dostupno u našoj okolini, ako se razviju pravilne prehrambene navike, uvijek može biti alternativa skupim slasticama i grickalicama.

U pokušaju pripreme zdrave hrane mogu vas obeshrabriti cijene namirnica i tzv. “zdravih proizvoda”. Međutim, potrebno je vratiti se na osnove i gledati na dugoročnu dobrobit. Vratiti se na osnove znači identificirati namirnice dostupne u vlastitoj blizini, koje morate nabaviti od lokalnih proizvođača, u datoj sezoni, uzgajane i pripremane na odgovarajući način (voće i povrće, džemovi, namazi, salate i sl.). Tako ćete dobiti namirnice koje će duže vrijeme održati svježinu i nutritivne vrijednosti i to uz minimalna ulaganja.

Ne morate koristiti neke egzotične namirnice (npr. acai bobice, chia sjemenke, avokado i td.) da biste pripremali zdravu hranu.  Neosporno je da su te namirnice zdrave, ali za sve to kod nas postoji adekvatna zamjena, npr. umjesto chia sjemenki sasvim je dovoljno koristiti lan i druge dostupne sjemenke, umjesto acai bobica naš šipurak i sl. Ponekad se egzotične namirnice potenciraju više iz komercijalnih razloga, nego zbog uticaja na zdravlje.

Izvor: “Priručnik za pružanje usluga cateringa”, autor: dr. Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije