Loading

Zeleni rolat

Sastojci:
– 6 jaja
– 4 kašike maslinovog ulja
– 400 g blanširanog špinata ili blitve
– 6 kašika integralnog brašna

– 400 g mliječnog namaza (najbolje je uzeti 200 g masnijeg i 200 g manje masnog namaza)
– 1 krastavac, 80 g rotkvica, 80 g mrkve
– po želji dodati izrendanu skuhanu cveklu (ako želite obojeno punjenje)
– svježi kopar i peršun
– so

Priprema:
– Za koru se prvo razdvojite bjelanjke od žumanjaka.
– Bjelanjke umutite u snijeg, pa im polako dodajite žumanjke, jedno po jedno, te dalje miješajte špatulom ili kašikom.
– Špinat ili blitvu izblendajte zajedno s maslinovim uljem.
– Posolite.
– Na kraju polako dodajite brašno i miješajte također špatulom.
– Izlijte smjesu na veliki pleh (dimenzija 20x30cm) koji ste obložili papirom za pečenje.
– Pecite koru na 180 stepeni C, oko 25 minuta.
– Izvadite je i samo ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Ne mora se skroz ohladiti da biste mazali punjenjem.
– Lagano odvojite koru s papira za pečenje prije nego što krenete mazati, okrenite je na naličje.
– Za punjenje dobro izmiješajte mliječni namaz pa mu dodajte izrendano povrće, isjeckan kopar, peršun i so. Dobro izmiješajte. Ukoliko je povrće organsko, nemojte ga guliti.
– Namažite koru punjenjem tako da samo jednu dužu ivicu ostavite nenamazanu (otprilike 2-3 cm).
– Lagano umotavajte u rolat po dužini. Ukoliko vam punjenje bude izlazilo pri kraju neka vas to ne brine, samo odstranite višak.
– Ohladite rolat u frižideru, te ga servirajte narezan na kriške.

U saradnji sa www.korpazdravlja.ba

Dobre Kalorije