Loading

Zimska salata s keljom

Potrebno:

  • 200 gr kelja (po mogućnosti lisnatog)
  • 70 gr lješnjaka
  • 1 jabuka
  • malo limunovog soka (oko 1 kašika)
  • 50 gr suhih brusnica

Dresing:

  • 200 gr milerama (ili jogurta)
  • 2 kafene kašicice meda
  • sok od pola limuna
  • so, biber

zimska salata

 

Priprema:

  • Lješnjake stavite u rernu na 200 stepeni 10 min ili manje zavisno od rerne
  • Kelj operite, odstranite središnji tvrdi dio i isjeckajte na sitno
  • Jabuku isjeckajte na željenu veličinu kockica i prelijte sa malo limuna kako ne bi pocrnila i ostavite je sa strane.
  • U dublju zdjelu sve sastojke od dresinga sjedinite, posolite i pobiberite po zelji te dodate kelj.
  • Dodajte jabuke, promiješajte i pospite brusnicom.
  • Ljesnjake, nakon sto su “pečeni” stavite u kuhinjsku krpu i krajeve pokupiti da ostanu u loptici te istu lupite par puta od sto kako bi se oljupina skinula. Lješnjake isjeckajte na krupno i dodajte prethodnom.
  • Promiješajte pred samo vađenje u tanjire.
  • Možete servirati uz meso, rižu, tjesteninu ili jesti kao večeru samostalno.

zimska salata

 

Pripremila: Emina Okanović-Čivić

Dobre Kalorije