
Zimska salata s keljom
Potrebno:
- 200 gr kelja (po mogućnosti lisnatog)
- 70 gr lješnjaka
- 1 jabuka
- malo limunovog soka (oko 1 kašika)
- 50 gr suhih brusnica
Dresing:
- 200 gr milerama (ili jogurta)
- 2 kafene kašicice meda
- sok od pola limuna
- so, biber
Priprema:
- Lješnjake stavite u rernu na 200 stepeni 10 min ili manje zavisno od rerne
- Kelj operite, odstranite središnji tvrdi dio i isjeckajte na sitno
- Jabuku isjeckajte na željenu veličinu kockica i prelijte sa malo limuna kako ne bi pocrnila i ostavite je sa strane.
- U dublju zdjelu sve sastojke od dresinga sjedinite, posolite i pobiberite po zelji te dodate kelj.
- Dodajte jabuke, promiješajte i pospite brusnicom.
- Ljesnjake, nakon sto su “pečeni” stavite u kuhinjsku krpu i krajeve pokupiti da ostanu u loptici te istu lupite par puta od sto kako bi se oljupina skinula. Lješnjake isjeckajte na krupno i dodajte prethodnom.
- Promiješajte pred samo vađenje u tanjire.
- Možete servirati uz meso, rižu, tjesteninu ili jesti kao večeru samostalno.
Pripremila: Emina Okanović-Čivić