Loading

Zlatno mlijeko za mladost i zdravlje

Pomiješano s medom i začinima, ovo mlijeko postaje posebno dragocjeno jer čuva vaše zdravlje i pomaže u liječenju mnogih bolesti. Iscjeljujuća svojstva ovog napitka su brojna upravo zbog njegovih glavnih sastojka – meda, kurkume i domaćeg mlijeka.

Kombinacija ovih sastojaka međusobno pojačava njihova pojedinačna ljekovita svojstva. Uz ova tri sastojka, važno mjesto zauzima i ghee kojeg ayurvedska medicina iznimno cijeni. Ghee pomaže u uklanjaju toksina iz tijela i povećava pokretljivost zglobova te osnažuje vitalne organe.

Ljekovita svojstva zlatnog mlijeka

Ljekovitost mlijeka i meda poznata je od davnina. Šalica toplog mlijeka s medom poznati je i učinkovit narodni lijek protiv prehlade i kašlja. Još su stare civilizacije znale da kombinacija meda i mlijeka odlično djeluje na kožu. Hrani je i njeguje, a istovremeno usporava starenje. Kombinacija meda i mlijeka daje energiju, potiče zdravlje i vitalnost, osnažuje kosti i poboljšava probavu.

Ayurvedska medicina je u zlatno mlijeko dodala još jedan neprocjenjivi sastojak – kurkumu – po kojem je ovo mlijeko i dobilo ime. Kombinacija mliječne masnoće i kurkume dodatno pojačava ljekovita svojstva ovog začina i čini ga lakše probavljivim.

Aktivna komponenta u kurkumi je kurkumin koji ima puno ljekovitih svojstva. Neka od njih su antioksidativna, protuupalna i antikancerogena. Štiti od srčanih bolesti, poboljšava probavu i jedan je od najjačih prirodnih antibiotika. Upravo zato, zlatno mlijeko je odlično u zimskim mjesecima kada jača vaš imunitet.

Još jedan važan sastojak kojeg biste trebali dodati ovom mlijeku je crni papar. Crni papar ima oštro i zagrijavajuće djelovanje, pa tako pojačava terapeutska svojstva kurkume.

Zlatno mlijeko, zahvaljujući kurkumi u kombinaciji s crnim paprom, ima i protuupalno djelovanje. Vrlo je korisno kod reumatskih bolesti, smiruje upale i otečenost zglobova, jača i štiti koštano tkivo te poboljšava pokretljivost zglobova.

Priprema zlatnog mlijeka

Sastojci za jednu osobu:

  • 1 čaša organskog kravljeg mlijeka (kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim mlijekom)
  • 1 čajna kašika gheeja
  • 1/3 čajne kašike kurkume
  • prstohvat crnog papra
  • med

Priprema:

Čašu mlijeka izlijte u posudu i stavite na vatru. Dodajte ghee i začine kako bi se rastopili u toplom mlijeku. Neprestano miješajte sve dok mlijeko ne zakuha. Uklonite mlijeko s vatre i pustite da se dovoljno ohladi da ga možete piti. U toplo mlijeko dodajte meda po vlastitom ukusu i promiješajte. Popijte toplo.

Jedna čaša toplog zlatnog mlijeka smiruje um te pomaže kod problema i poremećaja spavanja. San je vrlo bitan za zdravlje vašeg tijela, psihe i emocija. Važno je osigurati miran san jer kao što kaže stara ayurvedska izreka – san je njegovateljica svih živih bića.

Zlatno mlijeko s hurmama i bademima

Kao jutarnju varijaciju probajte ukusno i hranjivo mlijeko s hurmama i bademima. Hurme i bademi u kombinaciji se upotrebljavaju još od davnina. Oni su prava mala energetska bomba za ljudski organizam. Hurme se smatraju idealnom hranom i najzdravijim voćem, a bademi su zbog svojih hranjivih sastojaka svrstani u superhranu.
Priprema:

Navečer potopite 4 oprane hurme u malo vode. U zasebnoj posudici potopite 5 badema u mlakoj vodi.

Ujutro očistite bademe od ljuske, ubacite ih u mikser, stavite hurme (kojima ste prethodno odstranili košpice) i dodajte čašu toplog mlijeka, prstohvat crnog papra i 1/3 čajne kašike kurkume. Izmiksajte mješavinu i izlijte u čašu.

Dobili ste hranjivi i energetski napitak idealan za početak novoga dana, napravljen uz moćnog saveznika vašeg zdravlja – začina kurkume.

 

Napomena:

Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili patite od žučnih kamenaca, prije uzimanja kurkume zatražite savjet vašeg liječnika.

Izvor: Alternativa za vas

Dobre Kalorije