Loading

Zova – jestiva i ljekovita

 

Zova je na našim prostorima poznata kao biljka koja se od davnina koristi, obično za pravljenje soka.

U zovi se, zaista, kriju mnoge dobrobiti za zdravlje, a pored toga je i vrlo ukusna za konzumaciju. Iako su svi dijelovi zove jestivi, kod nas se najčešće koristi cvijet. Osim cvijeta, mogu se koristiti plodovi, kora, listovi i korijen.

Ljekovito djelovanje:

  • Čaj od listova i mladica zovine ili bazge koristi se za pospješivanje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u tijelu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi.
  • Čaj od cvjetova bazge koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kihavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti.
  • Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mjehura, liječi vodenu bolest, razne edeme te tvrdu stolicu.
  • Čaj od njenih cvjetova pomoći će da se preznojite kod bilo koga oblika prehlade ili gripa, što će znatno olakšati bolest. Suština je u tome što se sa znojem izbacuju sve štetne materije koje su bolesti doprinijele.
  • Čajevi od kore pomažu kod regulacije stolice i olakšavaju mokrenje, ali se mora pomno i pažljivo dozirati, jer pretjerane količine mogu biti opasne. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna (nikako napunjena!) kafena kašičica za jednu šalicu. U toku dana smije da se popije samo jedna kafena šalica – maksimalno dvije – i to u većim razmacima, gutljaj po gutljaj.
  • Zreli plodovi zove su također vrlo korisni. Pored mnogih drugih za zdravlje važnih materija, ove bobice, naravno kada su potpuno zrele, imaju više vitamina B nego i jedna poznata namirnica. Pošto se ne jedu svježi, plodovi zove se kuhaju bilo kao kompot, džem ili sok. Ljekovito djeluju protiv nesanice. Sok od svježih boba koristi se u liječenju neuralgije trigerninusa (neurlagija ličnog živca), za jačanje, za blago reguliranje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva i crijevnih kolika, za apetit i poboljšanje cirkulacije krvi.

Osim što je ljekovita, zova je i vrlo ukusna i dekorativna biljka, naročito cvjetovi i plodovi. Preporučujemo da eksperimentišete sa ovom divnom biljkom i iskoristite njene blagodati dok joj traje sezona.

Pošto se kod nas često pravi sirup od zove, možete ga koristiti u mnoge kolače umjesto šećera. Iako se i u njega stavlja bijeli šećer, ipak su domaći pripravci zdraviji od kupovnih, jer ne sadrže dodatne konzervanse i ostale aditive.

Možete sami napraviti šećer sa aromom zove, tako što ćete u teglu sa šećerom staviti nekoliko cvatova zove, ostaviti tako 2 dana i izvaditi zovu.

Ipak, vrlo je bitno da zovu berete u čistim predjelima, gdje nema saobraćaja, zato što je zova dobar prečišćivač zraka i zadržava mnoge štetne materije u sebi. To trebate imati na umu pri skupljanju i konzumiranju ove biljke.

Izvor: Narodni lijek

Dobre Kalorije