Loading

Aktivnost “Ovisnost o lošoj hrani”

Dana 23.12.2015.godine u JU Srednja medicinska škola Vijeću učenika je predstavljena aktivnost pod nazivom „Ovisnost o lošoj hrani“. Aktivnost je pripremila sekcija Borba protiv ovisnosti, sa ciljem buđenja svijesti srednjoškolaca o ovoj modernoj ovisnosti.

Aktivnost je vodila dr. Safija Softić-Namas, članica našeg stručnog tima, koja je učenicima objasnila razlog koji dovodi do ovisnosti o lošoj hrani. Posebna je pažnja posvećena šećerima u hrani, koji izazivaju jaku ovisnost, pa se zato nalaze u mnogim vrstama hrane, u kojima se uopće ne bi trebali nalaziti. Učenicima je objašnjeno i koje su to vrste hrane u kojima se nalaze skriveni šećeri i kako da ih izbjegnu. Tim povodom je prikazan kratki film pod nazivom „Kako šećer utiče na mozak?“, koji prikazuje mehanizam nastanka ovisnosti o šećeru i drugim sastojcima hrane.

 

ovisnost

 

Članice sekcije, učenice trećeg razreda, Agić Anela i Huseinbašić Šejla, su ukratko predstavile Vijeću sljedeće probleme: pretilost, energetska pića, junk food i poremećaji prehrane, a u saradnji sa udruženjem za prevenciju ovisnosti „Narko Ne“.

Osim toga, učenice četvrtog razreda, Muftarević Larisa i Ramović Muamera, su predstavile  plakat koji je rađen po eksperimentu izvedenom u filmu „Upozorenje – hrana!“, koji predstavlja zdravu mladu osobu koja se samo 14 dana hranila brzom, nezdravom hranom i probleme koji su iz toga proizišli, kao što su: poremećaji spavanja, pamćenja i raspoloženja, depresija, glavobolja, ubrzan srčani rad, bol u grudima i trbuhu, povišen krvni pritisak, masna jetra, alergijske reakcije, zakiseljenje krvi, loš libido, pad energije i 6 kg više nego na početku eksperimenta.

 

ovisnost

 

Uz to, navedeno je koji su to dugoročni problemi koji pogađaju osobe koje često konzumiraju lošu hranu i nemaju zdrave životne navike.

 

ovisnost

 

Učenici su pokazali veliko interesovanje za temu pa im je preporučeno da na časovima odjenjenskih zajednica prenesu svoje utiske i zainteresuju učenike svojih razreda za ovaj problem, koji je posebno veliki kada se radi o djeci u razvoju.

Izvor: dobrekalorije.ba

X