Loading

Analiza namirnica – vitaminske vode

Analizu je napravio Kajs Hadžić iz KH nutrition

Voda. Zaboravljeni nutrijent je dobio konkurenciju na tržištu u obliku vitaminskih voda. Da li je ovo proizvod koji bi trebali koristiti ili ipak proizvod koji možemo zaobići? Da li uistinu može parirati vodi ili je možda bolji od obične vode?

Napomena: želim naglasiti da ni u kojem pogledu nisam sponzorisan od navedenih tvrtki i/ili proizvoda, da ih ne promovišem i da je jedina svrha ovog članka objektivno analiziranje samog proizvoda i prezentovanje načina primjene, dobrih/loših strana i eventualnih alternative.

Osim toga želim naglasiti da su imena tvrtki, proizvoda, zaštitni znakovi, autorska prava, logotipovi i sva druga obilježja bilo koje vrste vlasništvo navedenih tvrtki i da su korištena samu u svrhu indentifikacije i lakšeg razumijevanja analize.

U susret današnjem 1. tuzlanskom noćnom polumaratonu (15.07.2017.) na našim policama su raspoloživi proizvodi od dvije firme: Jana i Dum Dum. Za razliku od vode sa okusom ovi proizvodi imaju još dodatne mikronutrijente. Vode su dostupne u više okusa, ali u svrhu poređenja sam uzeo dva slična okusa (bobičasto voće u oba slučaja) Dum Dum – miješane bobice i Jana – jabuka i malina. Osim sličnih okusa oba proizvoda sadrže mikronutrijente B-kompleksa (vitamine B).

Liste sastojaka se razlikuju u par stavki: voda, okusi, limunska kiselina, vitamini

Jana: šećer, magnezijum-karbonat, cink-glukonat, steviol glikozid.

Dum Dum: stevia, natrij-benzoat, kalijev sorbat.

– Limunska kiselina – dodjeljuje kiselkast okus proizvodu

– Vitamini – izolovani vitamini koji su svima poznati u obliku tableta, šumećih tableta, sirupa i sl.

– Magneziju-karbonat – magnezijeva so ugljene kiseline koja se često sreće u obliku kapsula kao dodatak za prehranu ili kao kreda koju koriste gimnastičari, dizači tegova i sl. Magnezij ima ulogu u funkciji ćelija, srca, kostiju, mišića i nervnog sistema.

– Cink-glukonat – igra ključnu ulogu u imunitetu, rastu i razvoju organizma i sintezi energije u tijelu. Koristi se u farmaceutskoj industriji kao suplement za cink.

– Steviol glikozidi (E960) – aktivne stvari u biljci stevia koji joj daju sladak okus. U EU su odobreni kao zaslađivači od 2011 godine iako bilja stevia nije dozvoljena kao namirnica. (U slučaju Dum Dum proizvoda se vjerovatno misli na isti sastojak s obzirom da se steviol glikozidi i stevia koriste kao sinonimi.)

– Natrij-benzoat (E211) – je umjetno sredstvo za konzerviranje koje može izazvati alergijske ili pseudoalergijske reakcije kod oboljelih od astme. Iako se karakteriše kao siguran dodatak namirnicama preporučuje se njegovo izbjegavanje.

– Kalijev sorbat (E202) – kalijeva so sorbinske kiseline je prirodno sredstvo za konzerviranje (inhibitor plijesni).

 

Jana malina i jabuka 500ml
65kcal
0g masti
14.5g UH (14.5g šećeri)
0g proteini
6mg niacin (B3)
2.25mg pantotenska kiselina (B5)
0.525mg B6
56.5mg Mg

Dum Dum miješane bobice 710ml
6kcal
0g masti
0.3g UH (0.3g šećeri)
<0.07g proteini
16mg niacin (B3)
1.4mg B6
50μg biotin (B7)
2.5μg B12

 

Vode obogaćene vitaminima (u ovom slučaju B-kompleksom) i nisu baš idealan proizvod. Beneficije izolovanih vitamina i minerala su se pokazale kao relativno loše iz kojeg razloga su i suplementi kritikovani od strane mnogih. Ako na to dodamo još 14.5 g šećera (u slučaju Jana proizvoda) dobiti ćemo proizvod koji uz to nosi veliki broj praznih kalorija, a i vitamini B-kompleksa su u jako rijetkim slučajevima u deficitu što natpis „doprinosi smanjenju umora i iscpreljnosti“ čini suvišnim. Istina je da su B vitamini zaduženi za sintezu energije, ali deficit se javlja jako rijetko, najčešće kod osoba koje izbjegavaju meso, a i u tom slučaju samo pojedinih B vitamina.

Interesantan proizvod za probati, ali ja lično i ne vidim njegovu praktičnu i efikasnu primjenu u ishrani pored daleko superiorne vode.

Alternativno možete sami napraviti vode sa okusima ako vam je neodstatak okusa problem ili piti ohlađene čajeve u toku ljetnih dana. Vode sa okusima možete napraviti tako što ćete staviti željene sastojke u flašu (idealno staklenu), blago ih izgnječiti kako bi otpustili sokove i ostaviti u frižider da se ohlade i otpuste sastojke. Limunada je takođe jako dobra alternativa.

Kada se sve uzme u obzir, voda je bila i ostala kraljica svih napitaka dok su vitaminske vode zanimljiv dodatak paleti proizvoda.

Da li ste vi probali nove proizvode sa naših polica? Da li vam se svidio okus proizvoda i da li ih planirate koristiti? Volio bih čuti i vaša mišljenja.

 

X