Loading

Blagodati mineralne vode

Ukoliko vam je milija gazirana voda, nemate brige – osvežava, hidratizira tijelo kao i obična voda i nema nikakve štetne posledice po tijelo.

Iako gazirana voda sadrži ugljen dioksid, to neće značajno štetiti vašoj zubnoj caklini. Šteta je, ustvari, tako minimalna da bi trebali popiti ogromne količine gazirane vode da bi oštetili zubnu gleđ. Gazirani sokovi, s druge strane, sadrže fosfornu kiselinu, koja rastvara kalcijum u zubnoj gleđi i slabi zube.

Možda ste čuli da gazirana voda može “iscrpiti” kalcijum iz kostiju i dovesti do pojave osteoporoze. Međutim, ni jedno istraživanje nije potvrdilo te spekulacije.

Jedino čega se trebate paziti je gazirana voda sa ukusima. Neke od njih su obogaćene prirodnim, čistim, voćnim sokovima, ali većina ih sadrži šećere, vještačke zaslađivače i nepotrebne kalorije. Pazite šta birate.

Neke gazirane mineralne vode sadrže i natrijum, koji, u većim količinama, može uticati loše na visok krvni pritisak.

Prirodna gazirana mineralna voda je dobra za zdravlje, u umjerenim količinama. Oni koji ne podnose mliječne proizvode i boluju od osteoporoze mogu na ovaj način, uz pomoć gazirane vode, unijeti dovoljne količine kalcijuma, koji se apsorbuje jednako dobro kao i kada ga unosimo putem mliječnih proizvoda.

Zanimljivo je istaći da je ova voda dobra za osobe s povišenim holesterolom.  Jedno istraživanje je pokazalo da je ispijanjem prirodne gazirane mineralne vode moguće sniziti “loš” LDL kolesterol, a povećavati onaj “dobri” HDL kolesterol.

http://lifepressmagazin.com/

X
Dobre Kalorije