Loading

Čurokot – biljka vrjednija od zlata

Čurokot je čudesna biljka koja je poznata kao lijek za sve bolesti osim smrti. Imajući u vidu da je stotinama godina poznata kao takva, urađena su moderna istraživanja o uticaju čurokota na zdravlje.

Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane Sjedinjenih Američkih Država (FDA) je 1996. godine odobrila upotrebu ulja čurokota za liječenje kancerogenih oboljenja, sprječavanje neželjenih efekata hemoterapije i jačanje imunološkog sistema organizma. Čurokot sadrži preko stotinu sastojaka koji pozitivno utiču na zdravlje (Centar za naučno istraživanje protiv raka “Hilton Head Island” South Carolin, USA).

Primjena:

 • Liječenje upala nosnih šupljina, izbacivanje sekreta, liječenje suhog kašlja, liječenja bronhijalne astme i gripe
 • Liječenje tinije stopala i noktiju, psorijaze, ekcema, lišaja i reumatizma
 • Liječenje srčanih tegoba i začepljenih krvnih sudova
 • Lijčenje proljeva
 • Liječenje gubitnka kose i prerane sjedoće
 • Suhi kašalj
 • Očne bolesti i oštećenja vida
 • Pomanjkanje koncentracije, depresije, nervoze i hroničnog umora
 • Facijalna paraliza i tetanus
 • Gripa i začepljenje nosa
 • Zubobolja

Prehrambene vrijednosti

Ulje čurokota je bogato nutrijentima:

• Monosaharidima (jedno-molekularni šećer) u formi glukoze, ramnoze, ksiloze i arabinoze, koji su nađeni u sjemenu.

• Ne sadrži ne-škrobne polisaharidne komponente što je koristan izvor dijetalnih vlakana.

• Bogato je masnim kiselinama, posebno nezasićenim i esencijalnim masnim kiselinama (linol i linolna kiselina).

• Petnaest aminokiselina čine proteinski sastav crnog sjemena, uključujući osam od devet esencijalnih amino-kiselina. Esencijalne amino-kiseline se ne mogu sintetizirati unutar ljudskog tijela u dovoljnim količinama i time je potreban unos putem hrane.

• Sadrži arginin koji je esencijalan za rast djece.

• Hemijske analize su otkrile da ulje čurekota sadrži karoten, koji se u jetri pretvara u vitamin A, vitamin koji je poznat po svojim anti-tumorskim sposobnostima.

• Ulje čurokota je također izvor kalcija, željeza, natrija i kalija. Ljudsko tijelo ima manju potrebu za ovim elementima, ali im je glavna funkcija da djeluju kao esencijalni kofaktori u cijelom nizu enzimskih funkcija.

Istraživanja provedena u Americi i Njemačkoj
Američki istraživači pripisuju mu ulogu snažnog djelovanja na regulaciju imunog sistem čovjeka. Kroz svoje djelovanje normalizira i istovremeno optimizira oslabljeni obrambeni sistem. Sa uljem čurokota mogu se njegovati mnoge bolesti, naročito naglašen dijabetis i rak. Podrobnije analize samoga sastava ulja i načina djelovanja su provedene u Americi. One su potvrdile, da prastaro, već stoljećima oprobano ulje je u biti sveopći lijek, koji je postao vrlo popularan u USA. Ulje čurekota je čisti dodatak prehrani, koji nema nuspojava, pa se stoga može koristiti svakodnevno kao i hrana. U Evropi je ulje čurokota i kao biljka i kao ulje odavno palo u zaborav.

Djelovanje čurokota se temelji u glavnini na eteričnom ulju koje sadrži Carvon, koji djeluje stimulativno na stomak, ali sa druge strane vrlo smirujuće na crijeva, koja lagano i raširi. Upravo radi ovih činjenica se stavlja u upotrebu pri problemima sa stomakom i crijevima, jer stimuliše crijevnu floru, dok ulje sa svoje strane uništava bakterije koje uzrokuju oboljenje. Ono može neutralizirati alergijske reakcije i pokaziva blago djelovanje pri astmi, alergijama na polen, prašinu i infekcijama gripe. Pošto se slabosti u području stomaka i crijeva vrlo često odražavaju na srce i krvotok, ulje donosi osjetno ublažavanje problema pri ovim bolestima. Vrlo je važno potencirati njegovo povoljno djelovanje pri smetnjama u radu jetre i žuči.

Imuni sistem se pojačava pri redovnoj upotrebi ulja čurokota. Primijećeno je i vrlo značajno djelovanje na smanjenje nivoa šećera u krvi. Znanstvenici iz Južne Karoline (USA) iz laboratorija za imuno-bologiju raka su napisali:

“Ulje čurokota generalno pomaže za stimuliranje stanica zaduženih za imuni sistem (gledano na ekstraktu kosti). Ulje povećava prozivodnju interferona, štiti normalne stanice od oštećenja koja mogu nastati djelovanjem virusa, razara stanice tumora i povećava broj B-stanica, koje proizvode anti-tijela.”

Sve promatrane funkcije, čine ulje čurekota (čurokota) idealnim kandidatom za upotrebu i primjenu pri prevenciji i liječenju raka. Vanjsku upotrebu je ulje našlo na primjer kod reumatskih oboljenja. Američki istrazivači su potvrdili uspjeh ulja čurokota.

U Njemačkoj se također, tek u posljednje vrijeme, otkrilo i dokazalo djelovanje ulja čurekota na ljudsko zdravlje. Minhenski imunolog dr.med. Peter Schleicher (od 1986. najmlađi član svjetske akademije znanstvenika) je istraživao nove vrste i protokole terapija hroničnih bolesti upotrebom ulja čurekota (čurokota,crnog kima). Njegova otkrića se u potpunosti slažu sa otkrićima u Americi. Napisao je: “Sa uljem čurekota u organizam dospjevaju vrijedne više-korisne nezasićene kiseline, kao npr. Linol- i Gamalinol-kiseline. Kroz njih se omogućava sinteza važnih imuno-regulatorskih substanci, kao Prostaglandin E1. Linol-kiselina stabilizira staničnu membranu a Prostaglandin djeluje jako na zaustavljanje upala. Kroz ovo djelovanje se spriječavaju izazivači bolesti, kao i njihove reakcije na imuni sistem. Od akni, preko bolova do raka.”

Pored toga, sadržaj ulja čurokota stabilizira prekoračenu funkciju T-stanica alergenta kao i što poništava povećanu imuno-reakciju putem anti-tijela. Pretjerani odgovor imunološkog sistema se normalizira i smanjiva se degranulacija Mast-stanica. Dr. Schleicher je u međuvremenu testirao ulje čurekota na preko 600 pacijenata.

Došao je do sljedećeg zaključka: Iznad 70% pacijenata se izliječilo od alergijskih bolesti. Pod tim se misli na alergije od: prašine, polena, akni, te nadalje neuro-dermitis oboljenja, astma i takve koji su bili uopćeno rečeno slabog imunog sistema i kao takvi bili podložni raznim infekcijama. Dr. Schleicher stoga naglašava upotrebu ulja čurokota prvenstveno protiv bolesti upala i prehlada, te gripe. Imunološki sistem koji je bio van ravnoteže a time i slab, se ponovo haromnizira. Ovaj jaki imunološko-regulatorni efekt ulja čurokota se u potpunosti potvrdio i kod istraživača u Americi.

Oni potvrđuju djelovanje, koje je sa uljem čurokota već na Istoku odavno dokazano, pri svim vrstama alergija, upala, problema sa mjesečnim pranjem, depresija, bronhitisa, astme, oboljenja kože, kao što je neuro-dermitis, lišajeva i gljivčnih oboljenja, dalje pri probavnim problemima i slabosti potencije.
U ranijim stoljećima, ulje je bilo poznato u našoj okolini. Bilo je primjenjivano protiv nadutosti, žutice, dizenterije, problema stomaka i pluća, protiv problema sa mokrenjem. Korišteno je kod trudnica i rodilja za poboljšavanje veće proizvodnje mlijeka. Na žalost, dolaskom hemijskih sredstava ulje čurekota je palo u zaborav.

Međutim, danas doktori sve više preporučuju upotrebu ulja čurokota. Doktorica dr. Antje Kühnemann je bila fascinirana informacijama o ponovo otkrivenom ljekovitom ulju. Ona je obavjestila da se ulje čurekota vrlo uspješno koristi u Kini i Indiji kao prirodni antibiotik. Pored toga, anti-tumorsko djelovanje ulja čurokota je po prvi put predstavljeno na internacionalnom kongresu o raku u New Delhi pred mnogim znanstvenicima i doktorima.

Izvor: http://uljecurekota.com/

Hladno cijeđeno ulje čurokota možete naručiti na: https://www.facebook.com/HakimsTajneZdravlja

čurokotovo ulje

pripremila: dr. Safija Softić-Namas