Loading

Da li je kafa s mlijekom loša kombinacija?

Pitanje: “Čula sam mnogo puta da nije dobro piti kafu s mljekom. Možete li mi reći je li to tačno i ako jeste, koji je razlog? Unaprijed hvala.”

Odogovor: “Kada je riječ o kafi, treba naglasiti da je to napitak koji se u svijetu najčešće pije. Međutim, ona je mnogo više od ukusnog napitka, jer ljudi se uz nju najčešće druže, razgovaraju i sl. Sadrži jako puno sastojaka, ali svakako napoznatiji je kofein, koji spada u tzv. ergogene supstance. Upravo zbog kofeina, zdrave odrasle osobe trebaju ograničiti konzumiranje kafe na najviše šest šoljica dnevno. Kafa sadrži i sastojak po imenu cafestol koji stimuliše povećanje nivoa LDL holesterola (tzv. loši holesterol). Međutim, sadržaj i količina cafestola zavisi od vrste kafe koju konzumiramo, odnosno zavisi od njene pripreme.

Turska kafa ima najveći količinu cafestola, najmanju količinu imaju filter kafe, a espresso kafa se po sadržaju cafestola nalazi u sredini. Konkretno što se Vašeg pitanja tiče, mlijeko i kafa su jedino loši u kombinaciji ako se pije turska kafa i punomasno mlijeko za kafu koje sadrži više mliječne masti. Piti kafu sa obranim mlijekom nema nikakvog lošeg uticaja na zdravlje od općepoznatog uticaja obične crne kafe.

Inače, ovakve tvrdnje da kafu nije dobro piti sa mlijekom, nastale su kao rezultat istraživanja koje je pokazalo da nije dobro čaj piti sa mlijekom što je navika u Velikoj Britaniji. Naime, čaj sadrži antioksidanse katehine, a mlijeko protein kazein koji na sebe vezuje katehina i inaktivira ih, te sprečava njihovo djelovanje protiv slobodnih radikala. Međitim, istraživanja su pokazala da mlijeko apsolutno ne utiče na bioraspoloživost polifenola, antioksidanasa koji se nalaze u kafi.”

Odgovara: doktorantica zdravstvenih nauka, Arzija Pašalić