Loading

Jesu li suhomesnati proizvodi zdravi?

Pitanje:

Zanima me koliko je (ne)zdravo suho meso? Pretpostavljam da je sudžuk nezdrav jer se može pomiješati raznih masnoća i eventualno nekih otpadaka od životinje, ali me zanima suho meso jer je ono baš komad mesa?”

Odgovor:

“Postoji razlika između pojedinih suhomesnatih proizvoda kako po količini masti, tako i po količini upotrijebljenih aditiva za njihovo dobijanje. Suhomesnati proizvodi imaju svoju nutritivnu vrijednost, ali je njihov unos potrebno smanjiti na minimum, ili ih potpuno izbaciti iz ishrane.

Prvi razlog prevelika količina soli koja se koristi  za njihovu proizvodnju, a drugi i različite vrste aditiva koje se takođe koriste, kao npr. nitriti, fosfati i sl.

Međutim, ako govorimo o suhom mesu i njegovim nutritivnim vrijednostima treba naglasiti da sadrži visok procenat slobodnih aminokiselina. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, a naročito treba napomenuti taurin, zatim tu su antioksidansi, karnozin i anserin, L-karnitin koji pomaže tijelu u proizvodnji energije. Suho meso se zbog svega naprijed navedenog može smatrati nutritivno visokovrijednom namirnicom, ali zbog povećanog sadržaja potrban oprez.”

 Odgovara: doktorantica zdravstvenih nauka, Arzija Pašalić