Loading

Kako napraviti dobar sendvič?

 

Dobar sendvič zamislite kao dobar obrok koji jedete bez pribora. Možete ga jesti za užinu, ali ako je dobro balansiran, može biti i kompletan ručak.

Međutim, zaboravite na salame, hrenovke, topljene sireve, majoneze, kečape i paštete ako želite da vaš sendvič bude stvarno dobar obrok.

Šta čini dobar sendvič?

– Hljeb
Treba da je od integralnog brašna (ako je moguće 100 %). Integralno brašno ima mnogo vlakana i to će dati osjećaj sitosti na duže vrijeme. Osim vlakana, takav hljeb je pun vitaminima i mineralima. Postoje desetine vrsta hljeba. Hljeb možete zamijeniti određenim bazama bez žitarica, kao što su komadići povrća (tikvice i patlidžani) i sl.
– Proteinski dio
Može biti od mesa, vegetarijanske šnicle, ribe, jaja, kikiriki putera ili nekog drugog izvora proteina. Zaboravite na salame, hrenovke i ostale mesne prerađevine. Uglavnom su takve prerađevine jako štetne i napravljene od otpada. Koristite pravo meso! Sami ispržite pileću ili teleću šniclu na maslinovom ulju. Ili napravite neki komad mesa na neki drugi način. Možete koristiti i ostatke pilećeg mesa od prethodnog dana.
– Sir – izbacite ga
Obično se stavlja u sendviče u kombinaciji s mesom, što nije dobar izbor. Nabolje je da ga izbjegnete u sendviču. Ako koristite sir, nemojte stavljati meso. Te dvije vrste proteina ne treba miješati. Jedna napomena: topljene sireve trebate izbjegavati. To su sirevi koji se prave od ostataka pokvarenih i neporodatih sireva.
– Salata 
Stavite mnogo povrća: zeleno lišće, tamne salate, paradajz, komorač, rotkvice, luk, krastava, paprike, gljive, dinstane tikvice i patlidžane i dr.
– Namaz
Majoneza, kečap i senf su najčešće korišteni namazi za sedviče, ali uglavnom nisu zdravi. Koristite humus, avokado, paradjz-sos, namaze s jogurtom, karamelizirani luk, povrtne namaze ili nešto drugo po vašoj želji.

sendvič

Postoji jako puno načina za napraviti sendvič. Samo zapamtite ove osnovne savjete i eksperimentišite.
Pripremila: dr. Safija Softić-Namas
X
Dobre Kalorije